StoryEditor

IZETBEGOVIĆ PORUČIO MERKEL: Erdoganov posjet BiH ne treba vam biti sporan

Piše D  /  10.05.2018., 10:05h

Izetbegović je ovo izjavio u srijedu kasno navečer u Berlinu, nakon sastanka kojega su on i druga dva člana Predsjedništva BiH Dragan Čović i Mladen Ivanić imali s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja se i sama, po riječima Izetbegovića, zanimala dolazi li doista Erdogan u BiH i zbog čega.

"Gospođi Merkel sam kazao da je Erdogan prijatelj BiH, da ništa loše Turska i Erdogan nisu uradili prema BiH. Nema razloga da mi imamo neki loš odnos prema tome što će on doći u BiH. Mi isto u Njemačku znamo doći pa lobirati za glasove, evo recimo i za SDA. U BiH dolaze i Aleksandar Vučić i Andrej Plenković, Milorad Dodik odlazi u Srbiju na predizborne skupove", kazao je Izetbegović za Al Jazeeru Balkans.

O posjetu turskog predsjednika BiH nagađalo se danima s obzirom na najave da će Erdogan, uoči turskih izbora u lipnju, održati središnji predizborni skup turske dijaspore u Europi upravo u BiH, nakon što su Njemačka i Austrija osporile održavanje takvih skupova na svom tlu. Erdoganov dolazak u Sarajevo jučer je i službeno najavljen kao radni posjet.   

Izetbegović je također potvrdio da je riječ o radnom posjetu, dodajući kako ne vidi zbog čega bi to mogao biti problem za BiH.

"Ne vidim zašto bi Erdoganov posjet trebao biti sporan i Njemačkoj. Ni Merkel ni Erdogan nisu šefovi u BiH, a oboje su dobrodošli", kazao je Izetbegović.

Turski je predsjednik ranije izjavio kako u Sarajevo zapravo dolazi da bi se tamo sastao sa svojim pristalicama i to nakon što su slična okupljanja zabranile vlasti u zapadnoeuropskim državama uključujući Njemačku.

Mediji i javnost su okupljanje u Sarajevu, koje 20. svibnja organizira UEDT, organizacija čije je sjedište u Koelnu u Njemačkoj, protumačili kao središnji Erdoganov predizborni skup za dijasporu uoči izvanrednih predsjedničkih i parlamentarnih izbora koji će u Turskoj biti održani 24. lipnja.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 10:41