Article_Top_970x250

Izetbegović podržao rat Turske protiv Kurda na sjeveru Sirije

dok europa i SAD osuđuju

Izetbegović podržao rat Turske protiv Kurda na sjeveru Sirije

lis 13, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), istakao je u izjavi za Anadolu Agency (AA) da je Turska bila prisiljena na operaciju "Izvor mira", koju Turske oružane snage (TSK) i Sirijska nacionalna armija sprovode na sjeveru Sirije.

"Turska je bila prisiljena na ovu akciju, činjenice i brojke to potvrđuju. Teroristička organizacija PKK je u proteklim desetljećima ubila desetine tisuća turskih vojnika, policajaca i civila. A, zatim je u proteklih par godina protjerala iz pogranične zone u kojoj se sada odvija operacija 'Izvor mira' stotine tisuća sirijskih Arapa", rekao je Izetbegović i dodao:

"Turska ima pravo braniti svoju sigurnost, teritorijalni integritet, da rješava pitanje izbjeglica. Sirijci imaju pravo da se vrate svojim domovima iz kojih su nasiljem istjerani."

Izetbegović je izrazio nadu da će operacija trajati kratko i da će donijeti minimum žrtava, prenosi Vijesti.ba.

Oružane snage Turske (TSK) i Sirijska nacionalna vojska (SNA) u srijedu, 9. listopada, pokrenule su operaciju "Izvor mira", čiji je cilj uspostaviti mir i sigurnost u regiji te uništiti koridor koje formacije YPG/PKK-a namjeravaju uspostaviti južno od granice s Turskom.

Ministarstvo obrane Turske je priopćilo da su "teroristi" kako ih smatraju u Turskoj jedina meta u okviru operacije “Izvor mira”. Navodi se kako se operacija provodi u skladu s normama međunarodnog prava i rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koje se tiču borbe protiv terorizma.

Dnevnik.ba

Tagovi: