StoryEditor

Izetbegović: Plenković u EU neće ništa postići pokušavajući pomoći Hrvatima u BiH

Piše D  /  16.11.2018., 07:11h

Bakir Izetbegović govoreći u intervjuu za N1 o odnosima sa Hrvatskom, ocijenio je da ova susjedna država u nekim stvarima jeste prijateljska, ali u nekima da nije. Pitao se čemu navodi u Hrvatskoj o radikalizmu u Bosni i Hercegovini, inzistiranju izgradnje Pelješkog mosta na način kako to želi ova država, čemu pokušaj "uzimanja bosanskohercegovačke imovine". Na pitanje je li Hrvatska najbolji prijatelj Bosne i Hercegovine, kratko je odgovorio:

„U nekim stvarima Hrvatska je dobar korektan prijatelj u nekima nije. Prizivanje nekakvih desetina hiljada ekstremista, radikala. Gradnja mosta na način na koji oni to rade, koristeći neke svoje igrače unutar BiH. Sad će pokušati da nam oduzmu imovinu." I zatim je konstatirao: "nismo najbolji prijatelji.“

Andreju Plenkoviću, premijeru Hrvatske, je poručio da neće ničim rezultirati njegovo inzistiranje da Vijeće za vanjske poslove Europske unije raspravlja o održanim Općim izborima u Bosni i Hercegovini. Prijedlog predsjedavajućeg Predsjedništva prvom čovjeku vlade Hrvatske je sljedeći:

„Krajnje bespotrebno miješanje u unutarnje stvari BiH koje neće rezultirati ničim što Plenković želi, osim time da je on zadovoljio formu. Evo on je pokazao brigu za Hrvate u BiH. Ako želi pomoći Hrvatima u Bosni i Hercegovini, treba da ih uputi da naprave bolje odnose sa kojima žive, a to su Bošnjaci“.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 02:26