Article_Top_970x250

Izetbegović otkrio zašto SDA nije uzela Ministarstvo financija i je li predložio Radončića za ministra

video

Izetbegović otkrio zašto SDA nije uzela Ministarstvo financija i je li predložio Radončića za ministra

tra 23, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Screenshot

Mi smo mogli uzeti Ministarstvo financija. Tada bi HDZ imao Ministarstvo vanjskih poslova. Ja sam u razgovoru s ljudima iz pregovaračkog tima, dakle ljudima iz vrha države, Vijeća ministara, postavio to pitanje: što nam je bitnije? Svi su procijenili da nam je u ovome trenutku bitnije Ministarstvo vanjskih poslova, rekao je Izetbegović

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), govorio je za televiziju Hayat o formiranju vlasti, rezervnom sastavu policije u bh. entitetu RS, raspodjeli resora između stranaka u Vijeću ministara, NATO integracijama... 

- Na mjestu ministra vanjskih poslova mora biti netko tko ima dobre veze diljem svijeta, tko može otvoriti vrata, tko je aktivan i u snazi, čovjek ili žena koji govori jezike, tako da ga neće biti baš lako naći. Ali naći će se. Ima tih ljudi. Ja bih naravno volio imati jakog stranačkog čovjeka na toj poziciji jer on će predstavljati i stranku, predstavljat će i Bošnjake u Vijeću ministara, ući će u Kolegij, bit će jedan od te prve trojice. Dakle, treba sve to imati. Diplomata mi imamo, naravno, ali treba biti i političar, imati tu lidersku crtu - rekao je Bakir Izetbegović u intervjuu za Hayat TV.

Na konstataciju novinarke da je lijepo što je spomenuo mogućnost postavljanja žene na tu poziciju, Izetbegović je kazao kako bi "sigurno Bisera Turković, naprimjer, to mogla dobro raditi". 

- Bolje od mnogih muškaraca - dodao je Izetbegović. 

Izetbegović je u kontekstu formiranja vlasti govorio i o Draganu Čoviću, predsjedniku HDZ-a. 

- Čović drži neku srednju poziciju. Moglo bi se reći da je više, da tako kažem, na strani Dodika i RS-a, jer redovito od mene traži da napravim neki kompromis, neki ustupak "pa ćemo nekako kad formiramo vlast aktivirati taj MAP". Ali nije to nešto rigidno, da kažem da imamo dvojicu protiv jednoga - rekao je Izetbegović. 

Predsjednik SDA je objasnio i kako je Čović na početku tražio da HDZ-u pripadnu Ministarstvo financija i Ministarstvo vanjskih poslova "znajući da to ne može dobiti". 

- Ali dogovorili smo se kako smo se dogovorili, uzeo je jedno od to dvoje - kazao je. 

Odgovarajući na pitanje kakve to "opasnosti vrebaju ukoliko ne dođe do formiranja vlasti, a na šta je upozoravano", Izetbegović je kazao da "mi već živimo u takvom stanju". 

- Predsjedništvo BiH vrlo rijetko zasjeda. Nisu krenula s radom dva doma Parlamentarne skupštine BiH, ne formiraju se komisije, nismo poslali Vijeću Europe našu delegaciju. Dakle, polako nas srpska strana uvodi u zastoj rada zakonodavnih tijela zato što još nema Vijeća ministara. Oni traže da se formira Vijeće ministara da bi se ovaj proces pokrenuo. I on će biti sve vidljiviji kako vrijeme bude prolazilo. To je njihova taktika - objasnio je Izetbegović. 

Prema onome što je dogovoreno na posljednjem sastanku stranačkih delegacija, SDA-u je pripalo Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo obrane te četiri mjesta zamjenika ministara. Izetbegović kaže kako je "u ovakvim okolnostima" zadovoljan takvom raspodjelom resora. 

- U ovakvim okolnostima kakve jesu - da. U ovakvom odnosu snaga gdje vi praktično ne možete ništa pomaknuti naprijed bez dogovora sa hrvatskom i srpskom stranom. Moglo bi to naravno i bolje, ali eto za mene su bitna ova ministarstva. Za sljedeće četiri godine bitno je sačuvati državu Bosnu i Hercegovinu, sačuvati sigurnost i integracijske procese, obnovu ekonomije. Mislim da je to moguće sa ovakvim dogovorom - smatra Izetbegović. 

Budući da je ranije iz SDA isticano kako je vrijeme da se stvari promijene, točnije da Bošnjak bude na čelu Ministarstva financija, Izetbegović je odgovorio i na pitanje je li moglo drugačije, odnosno je li SDA ipak mogla dobiti to ministarstvo. 

- Moglo je. Mi smo mogli uzeti Ministarstvo financija. Tada bi HDZ imao Ministarstvo vanjskih poslova. Ja sam u razgovoru s ljudima iz pregovaračkog tima, dakle ljudima iz vrha države, Vijeća ministara, postavio to pitanje: što nam je bitnije? Svi su procijenili da nam je u ovome trenutku bitnije Ministarstvo vanjskih poslova. Ministarstvo financija jest jako važno i dobro bi bilo pomoći malo Hrvatima jer imaju tu vertikalu već više od desetljeća, da i Bošnjaci tu uđu, to je i pozicija predsjednika Upravnog odbora kada je u pitanju Uprava za neizravno oporezivanje, ali evo procijenili su da je to važno, ali da je ovo drugo važnije. I ja se slažem. U trenutku kada treba braniti BiH, njen imidž, zastupati je diljem svijeta, suprotstaviti se nekim lobiranjima, učinili smo ovako - objasnio je predsjednik SDA.  

Na pitanje hoće li SDA inzistirati na federalnom ministarstvu financija, Izetbegović je rekao: 

- Teško da to možemo dobiti, da otvoreno kažem. Jer kada preuzmete poziciju premijera, onda hrvatski partner ima pravo izbora i redovno preuzme ovu poziciju, tako da teško možemo dobiti oboje. Da budemo realni. 

U vezi s izjavom Milorada Dodika nakon posljednjeg sastanka kada je novinarima rekao kako je Izetbegović tražio Ministarstvo sigurnosti BiH na čijem želi vidjeti Fahrudina Radončića, Izetbegović je takvo Dodikovo tumačenje stvari demantirao. 

- Nije točno. To je njegova (Dodikova) pretpostavka. Imena uopće nisu spominjana. Ja sam samo spominjao da ću pokušati napraviti široki bosanski front, onako kako su oni skupili skoro pa sve Srbe, odnosno sve Hrvate, koji su se složili u vezi sa tim pozicijama i imaju jedinstvo. Tako ću i ja pokušati da imamo što širi front u koji ću pokušati pozvati i SBB. Ali imena nisu bila spominjana, ni za koga. Nije nemoguće da će to biti SBB, nije nemoguće da će to biti Radončić, mada on to za sada odbija. Oni odbijaju uopće ući u vlast. Ali to što je Dodik rekao, to je njegova pretpostavka. On inače tako iznosi neke priče s tih sastanaka. Ja sam ga zamolio da to ne radi, ali čovjek je takav pa priča i što jest i što nije bilo - rekao je Izetbegović. 

Potvrdio je da će definitivno Demokratskoj fronti pripasti jedno ministarstvo u Vijeću ministara. 

- Znate kako kažu: borba oko fotelja je spriječila formiranje Vijeća ministara. Nije točno. SDA je spremna dijeliti fotelju, ali spriječiti podjelu zemlje. Da ne bi netko pokušao dijeliti zemlju. Dakle, što širi front, SDA će otvoriti prostor i za druge. 

Cijeli intervju možete pogledati u videu. 

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250