StoryEditor
sastanak s Varhelyijem

Izetbegović: Odbio sam razgovor o izmjenama Izbornog zakona

Piše fena  /  06.07.2022., 20:04h

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je u Bruxellesu da je zadovoljan današnjim razgovorom s europskim povjerenikom za proširenje EU Oliverom Varhelyijem.

Izetbegović je dodao da je Varhelyi optimist i da vjeruje da BiH do listopada može napraviti snažan pomak usvajanjem seta ključnih zakona, što bi povećalo šanse za stjecanje kandidatskog statusa.

- Bio je jedan pokušaj s njegove strane da se ozbiljnije razgovara i o izmjenama Izbornog zakona, što je zahtjev Čovića. Ja sam to odbio. Rekao sam da ćemo o tome razgovarati tek kada se završe izbori i kada se formira vlast na svim nivoima - naveo je Izetbegović.

Poručio da su, što se njega tiče, razgovori "jedan na jedan" s Varhelyijem ili s Čovićem završeni, podsjećajući na ranije pokušaje izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH. Izetbegović je naglasio da je stvar promjene Ustava i izbornog zakonodavstva od interesa za svakog građanina BiH.

- Treba uključiti domaće i strane eksperte, sve segmente društva i napraviti jednu široku debatu. Nema govora da mi to možemo uraditi prije izbora - dodao je Izetbegović.

U vezi odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji predsjedatelja Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića u vezi sa Zakonom o lijekovima RS-a, Izetbegović je istaknuo ulogu Pravnog tima SDA.

- Džaferović predvodi Pravni tim SDA i mi smo kao dobri šahisti. Na sve što je udaralo na ustavnopravni sustav BiH, što je dolazilo od Narodne skupštine RS, upravo smo tako odigrali - zaustavili smo sve što udara na ustavnopravni poredak BiH i na državnu imovinu BiH. Na svaku njihovu radnju smo odgovorili, svaki put je to bila pozitivna presuda, tako da igramo jednu dobru pravnu šahovsku partiju s njima – prokomentirao je  Izetbegović.

Dnevnik.ba

01. prosinac 2022 01:46