StoryEditor
nova blokada

Izetbegović "objasnio" kako bošnjačka politika blokira Dom naroda zbog Izbornog zakona, pozvao Schmidta da "slomi otpor"

Piše desk  /  26.04.2022., 11:38h
Predsjednik SDA i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona nazvao nakaradnim. Obrazložio je zašto očekuje da će opći izbori biti održani ove godine.

Izetbegović se obratio nedugo nakon što je otkazana za danas najavljena sjednica Doma naroda na kojoj se po hitnom postupku trebao razmatrati prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona, a koje je predložio predsjednik HDZ-a i predsjedatelj Doma naroda Dragan Čović.

"Obratio sam se Čoviću sa zahtjevom da otkaže sjednicu. Radi se o jednom pokušaju da se usvoji zakon koji je nuestavan i koji je u koliziji s Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine. Godinu dana pregovaramo", rekao je.

Govoreći o tome zašto su mu predložene izmjene i dopune neprihvatljive, izdvojio je to što ih nije razmatrala Interresorna skupina za Izborni zakon pri Parlamentu Bosne i Hercegovine.

"Čović je odlučio da održi sjednicu. Ako bi zakon prošao na Domu naroda, a prošao bi, onda bi se jako zakompliciralo pitanje usvajanja izmjena i dopuna Izbornog zakona, koji su sutra na Zastupničkom domu, a koji se odnose na integritet izbora. Zato smo odlučili da ne prisustvujemo, da zaustavimo donošenje ovog nakaradnog prijedloga", naveo je.

Komentirajući djelovanje SNSD-a, Izetbegović je izjavio da je bio spreman razgovarati s ovom strankom o državnoj imovini i odluci bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne zakon o negiranju genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina.

"Možda će se SNSD-ov stav smekšati zbog situacije u svijetu. Možda spuste durbin i stvari krenu", dodaje.

Prema njegovim riječima, rasplet političke situacije će se dogoditi u listopadu ove godine kada bi trebali biti opći izbori. Upitan hoće li izbora biti, odgovorio je da bi "trebali uslijediti" te je objasnio zašto tako misli.

"Trebat će podrška međunarodne zajednice i eventualno nametanje odluke da bi se slomili ovi otpori. Visoki predstavnik bi trebao uraditi mnogo toga do izbora ove godine", zaključio je predsjednik SDA.

Podsjećamo, izaslanici  SDA u Domu naroda Izetbegović, Asim Sarajlić i Amir Fazlić su odlučili da ne prisustvuju današnjoj sjednici ovog doma, čime su učinili da nema kvoruma za ovu sjednicu.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 14:54