StoryEditor
intervju za ftv

Izetbegović o nametanju predstavnika Hrvatima: Nisu trebali igrati s Dodikom, Beogradom, Zagrebom...

Piše desk  /  25.10.2021., 21:22h
Predsjednik SDA je u intervjuu za Federalnu TV, govoreći o odnosima s Hrvatima, rekao kako je Izborni zakon trebalo riješiti prije 5-10 godina, ali je odgovornost za činjenicu da su Bošnjaci Hrvatima nametali političke predstavnike stavio na Zagreb, Beograd, Banja Luku i same bh. Hrvate. Također, konotirao je kako su Bošnjaci na taj način kaznili Hrvate.

"Čović, Hrvati u BiH, Hrvati u Hrvatskoj, njihovi predstavnici, predsjednici stranaka, države, svi traže samo jednu stvar - omogućite Hrvatima da izaberu jednog od tri člana Predsjedništva. I imat ćete s nama mir. Travanjski paket je to omogućavao kroz indirektni izbor. Čović je, igrajući sa Dodikom, s Beogradom, sa Zagrebom, umjesto suradnjom sa bošnjačkim faktorom, procjenom da će nešto pritiskom postići, smanjivao šanse da se to desi. To se trebalo desiti prije 5, 10 godina. U ovoj sad situaciji kada on to želi jednostrano da postigne, da pri tome ništa ne da, nisam siguran da će se to moći postići", rekao je Izetbegović.

Neophodno je da gospodin Čović, dodao je, shvati kako mora nešto dati da bi to dobio. Potom je zatražio da se bošnjačkim ljevičarima da status kakav imaju konstitutivni narodi u BiH.

"Ne možemo mi ubiti razlog postojanja građanskih ljevičarskih stranaka i bosanskih stranaka i sve svesti na tri etničke stranke. A to bi se desilo ako bismo izašli u susret i to bi uvijek bilo 2:1 protiv nekog probosanskog, građanskog fronta. Dakle, to nećemo moći uraditi. Mora se naći način da prežive te stranke, ljevičarske, građanske, da imaju iste šanse. Dakle izaći u susret zahtjevima kroz Travanjski paket. Tu smo imali svojedobno spremnost i SDP i ljevičara da se ide u tom smjeru. U isto vrijeme, domove naroda svesti na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. To bi bio taj ustupak od strane gospodina Čovića. Da bismo promijenili zakon moramo promijeniti Ustav. Da bismo promijenili ustav moramo imati 2/3 ruku u Parlamentu, a da bi to imali građanske stranke moraju glasati za to. Prema tome, ne može se izaći jednostrano i kad bi se htjelo, a ja ne bih ni htio. Mora se naći balansirani, kompromisni prijedlog."

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 09:36