StoryEditor

Izetbegović o bh. pravosuđu: ´Mislim da slijedi jedna akcija Europske unije...´

Piše D  /  02.06.2019., 09:06h

"Mislim da gospodin Tegeltija ne bi sebi smio dozvoliti, uopće, da ulazi u komentare i intervencije po pitanju predmeta, potpuna jedna protuzakonita pozicija. To je nedvosmisleno tako. Je li tu nuđe neki novac i tko je tu eventualno uzeo novac, to treba dokazati. Samo ovo je dovoljno da ga diskvalificira, nije to sebi trebao dopustiti", kazao je Izetbegović u intervjuu za MTV Igman.

Poručio je da se svi slažu da situacija s pravosuđem nije dobra i da su potrebne korjenite promjene.

"Evo i u najnovijem izvješću Europske unije jedan od uvjeta za Bosnu i Hercegovinu je novi zakon o VSTV-u. Imali smo tu i posjet gospodina Reinharda, koji se bavio Zapadnim Balkanom, koji je dobar posao uradio u Makedoniji, i čija je ekspertiza upravo borba protiv korupcije. Mislim da slijedi jedna akcija Europske unije koja će nam biti od pomoći da dovedemo u red rad pravosuđa u BiH, ali će to naravno potrajati", poručio je Izetbegović.

Ured disciplinskog tužitelja podigao je disciplinsku tužbu protiv predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Milana Tegeltije. U priopćenju se navodi da je tužba podignuta zbog susreta s Nerminom Aleševićem o kojem su mediji izvještavali ovih dana.

Istovremeno je Tegeltija u priopćenju VSTV-a naveo da je zatraženo njegovo privremeno udaljavanje od dužnosti u “viber poruci od zamjenika glavnog disciplinskog tužitelja”.

"Nisam upoznat sa sadržajem tužbe, njenim razlozima niti osnovama za njeno podnošenje, jer mi ista nije dostavljena", navodi Tegeltija.

On je u priopćenju naveo da od uzima godišnji odmor tijekom kojeg će VSTV voditi dvije potpredsjednice.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 02:05