StoryEditor
priopćenje predsjednika sda

Izetbegović: "Niti su otvorena vrata funkcionalnijoj BiH niti je RS dominirala jer nije bilo Vlade FBiH da joj se suprostavi"

Piše desk  /  20.05.2023., 11:13h

Nejasno je zašto je dio međunarodne zajednice uložio trud da iz izvršne vlasti izbaci SDA, a ne one snage koje su odgovorne za napade na Dejtonski mirovni sporazum, naveo je, između ostalog, u priopćenju za javnost predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović.

Kako podsjeća, specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar je na nedavno održanom saslušanju pred Vanjskopolitičkim odborom Senata SAD-a izjavio da odluka visokog predstavnika o privremenoj suspenziji Ustava FBiH „otvara vrata funkcionalnijoj FBiH i pravi balans prema RS-u koji je dugo dominirao državom jer nije bilo Vlade FBiH da se suprotstavi“.

- Možda se površnim poznavateljima prilika u BiH i mogu ponuditi ovakva tumačenja, ali se građani ove zemlje s pravom i zabrinutošću pitaju na čemu specijalni izaslanik bazira ovakve tvrdnje? One naprosto ne odgovaraju istini. Niti je privremena suspenzija Ustava FBiH kojom se pri formiranju Vlade FBiH zaobilazi potpredsjednik FBiH - Bošnjak i većinska volja bošnjačkog naroda „otvorila vrata funkcionalnijoj FBiH“, niti je „RS dominirala državom jer nije bilo Vlade FBiH da joj se suprotstavi“ - navodi Izetbegović.

Jer, po njegovim riječima, nije mandat Vlade FBiH da se suprotstavlja napadima entiteta RS na Dejtonski mirovni sporazum.

- To je obaveza državnih institucija, prije svega pravosuđa, a posebno je to obaveza visokog predstavnika, država svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma i Vijeća za provedbu mira, koji se već desetljeće povlače pred drskošću Milorada Dodika, ohrabrujući time nove i ozbiljnije napade.

Udare na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine zaustavljao je Ustavni sud BiH i to isključivo na osnovu apelacija koje je putem ovlaštenih predstavnika dostavljala SDA. Stoga je nejasno zašto je dio međunarodne zajednice uložio trud da iz izvršne vlasti izbaci upravo SDA, a ne one snage koje su odgovorne za napade na Dejtonski mirovni sporazum - smatra predsjednik SDA.

Kako kaže, ono u čemu entitet RS jeste "dominirao" u odnosu na FBiH jesu destruktivne politike koje su ugrožavale stabilnost BiH i regije, opstruirale rad državnih institucija, usporavale razvoj i integracijske procese.

- Dominirali su i u iznosu novca utrošenom na lobiranje u SAD-u. U svim ostalim parametrima koji zaista jesu nadležnost entitetskih vlada, dominirala je Vlada FBiH, što potvrđuju ekonomski parametri. Iznos BDP-a, visina plaća i mirovina, razvoj privrede, stabilnost javnih preduzeća, stopa nezaposlenosti, udio u ukupno uplaćenim indirektnim porezima i učešće javnog duga u odnosu na ostvareni BDP samo su neki od parametara u kojima Vlada FBiH snažno dominanira u odnosu na entitet RS - zaključio je predsjednik SDA.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 21:58