Article_Top_970x250

Izetbegović: Nemam ambiciju dogovoriti se s Čovićem oko Izbornog zakona, nećemo pristati ni na kakve nove izborne jedinice

šef sda

Izetbegović: Nemam ambiciju dogovoriti se s Čovićem oko Izbornog zakona, nećemo pristati ni na kakve nove izborne jedinice

ožu 03, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: federalna.ba

Kaže da je vidio prijedlog Izbornog zakona koji je Čović uputio međunarodnoj zajednici i da ne misli da je takav prijedlog realan.

Gostujući na Federalnoj televiziji šef SDA Bakir Izetbegović kazao je kako nije uvjeren da će BiH dobiti Izborni zakon, a da za cjepiva zaista misli da će konačno doći u prvoj polovini ožujka.

O najavama SDA i HDZ-a da ćemo rješenje za Vladu FBiH dobiti u sljedećih mjesec dana kaže da namjeravaju ispuniti preduvjet SDA da nastavi razgovarati o modalitetima promjena Izbornog zakona.

"To je uspostavljanje nove strukture vlasti na federalnoj razini, imenovanje predsjednika i zamjenika FBiH, a zatim i prijedlog novog saziva Vlade FBiH. Pitanje je imamo li u ovome trenutku uopće za to koalicijski kapacitet jer je došlo do nekih slabljenja pozicija SDA u Domu naroda. Pitanje je imamo li prolaznost za to da krenemo temeljito u imenovanje novog saziva. To ćemo morati provjeriti. Ako nemamo dovoljno ruku u Domu naroda za imenovanje novog predsjednika, onda ćemo morati rekonstruirati sadašnju Vladu, prije svega dopuniti dva nedostajuća ministarstva, za boračka pitanja i za obrazovanje. Dakle, dvije pozicije koje je SDA imala. I onda nastaviti s pregovorima i s traganjem za tom većinom koja bi mogla u sljedećim mjesecima zaista imenovati novi saziv."

Ističe da može doći do imenovanja novim ministara u Vladi FBiH i da će to biti inicijalni uvjet.

"Ako ne možemo kompletnu Vladu imenovati, onda ćemo morati barem taj korak napraviti. Dakle dva nedostajuća ministarstva, da bi se uopće upustili u priču o Izbornom zakonu. SDA ne može pregovarati i dogovarati u jednoj situaciji u kojoj je ucijenjena. Ne želimo uopće takvu atmosferu, ne želimo na takav način ulaziti u pregovore."

Pozicije SDA i HDZ-a su vrlo udaljene

Tvrdi da još nije došlo do dogovora oko Izbornog zakona.

"Mislim da će se nažalost jako teško doći do dogovora, s obzirom na vrlo udaljene pozicije SDA i HDZ-a. Pa i udaljene presude koje moramo implementirati. Presuda Ustavnog suda po apelaciji Ljubić na kojoj inzistira HDZ i sve presude Europskog suda za ljudska prava na kojima inzistira SDA. Do približavanja će teško doći, ali moramo pokušati."

Izetbegović navodi da SDA od početka stoji na tzv. građanskom principu koji je potvrđen kroz presude Europskog suda za ljudska prava.

"Zahtjev SDA je da svaki građanin na svakom pedlju ove zemlje ima jednaka prava, da može glasati za koga god hoće i kandidirati se za svaku poziciju. I bez toga neće biti prihvaćene izmjene Izbornog zakona. Zato nisam optimist da ćemo uopće doći do dogovora, a naročito da ćemo lako doći do njega, ali moramo pokušati."

Kaže da je HDZ potpisao da će zajedno s SDA naći model koji će implementirati sve ovo.

"HDZ ima svoje zahtjeve i oni se baziraju na presudama Ustavnog suda u kojima se zaista spominje legitimitet. Na tom balansu etničkog i građanskog je Bosna koncipirana u Daytonu i eventualne dopune i promjene Izbornog zakona će biti koncipirane na tom balansu gdje SDA zagovara građanski princip i ono na čemu SDA posebno inzistira je da se ukloni asimetrija funkcioniranja Vijeća naroda u RS-u i Doma naroda u FBiH, odnosno da se oslobodi kapacitet većine u Zastupničkom domu. U ovom času Dom naroda guši odluke i volju većine iz Zastupničkog doma. Dom naroda može štititi, kao u RS-u, isključivo vitalni nacionalni interes i to je taj kompromis koji SDA očekuje od HDZ-a. Ako je HDZ spreman to prihvatiti i implementaciju svih presuda Europskog suda za ljudska prava, što nije lako, mislim da tada imamo šansu napraviti neki rezultat."

Nećemo pristati na izborne jedinice

"Nećemo uopće pristati ni na kakve nove izborne jedinice", kategoričan je Izetbegović.

Na pitanje zašto u pregovorima nema i građanskih stranaka, kaže da bi tu trebale biti sve stranke, ali i jedna široka lepeza nevladinih organizacija, intelektualaca, eksperata.

"Svi moramo biti zainteresirani i svi imamo pravo baviti se takvim pitanjima. Ne samo HDZ i SDA. Mislim da je ovo jedan potpuno reducirani model protiv kojeg je bila SDA, ali mi smo od prijatelja iz međunarodne zajednice, konkretno SAD-a i Bruxellesa, zamoljeni da napravimo prvi korak na kojem će kasnije interresorna grupa bazirati svoj rad. Ja uopće nemam ambiciju postići definitivan dogovor s Draganom Čovićem, ali oni od nas očekuju onako kako smo Mostar riješili." 

Na optužbe da će od FBiH napraviti mostarizaciju odgovara: "Ako ću od Federacije napraviti ovo što sam napravio u Mostaru onda će to biti dobro."

Izetbegović kaže da je vidio prijedlog Izbornog zakona koji je Čović uputio međunarodnoj zajednici i da ne misli da je takav prijedlog realan.

"Nije mi jasno na koji način se može učiniti da Sejdić ili Finci budu izabrani u državno Predsjedništvo u kojem je rečeno da to mora biti jedan Hrvat, jedan Srbin i jedan Bošnjak. Kako će Jevrej ili Rom ući u Predsjedništvo? To je isto kao da mi objašnjavate da se može hodati po vodi. Ne može se bez ustavne promjene, a ako do njih ne dođe, neće biti novog Izbornog zakona. Ovdje se radi o zajedničkoj sudbini i neophodno je doći do kompromisa."

Neće Hrvatska odlučivati kako će BiH biti koncipirana

Izetbegović kaže da neće Hrvatska odlučivati o tome kako će biti koncipirana BiH.

"Bosna i Hercegovina će sasvim sigurno ići naprijed a to vodi ka jednoj normalnoj, građanski uređenoj državi. Hrvatska je prije par desetljeća napravila teške greške u odnosu na BiH tako da bih im preporučio da sve to uzmu u obzir i da se korektnije odnose prema BiH, jer svakako neće biti onako kako oni zamisle, nego onako kako se dogovore građani BiH."

"Povika je na vuka, a lisice se spremaju da meso nose"

Kaže da su srpske pozicije zakovane na oko, ali bilo je spremnosti kroz Travanjski paket da se ide na indirektno.

"I SNSD i SDS su bili spremni na to. Zašto ne bi bili ponovo spremni? Ako bi ih ohrabrile neke međunarodne snage. Mi ovo ne možemo sami iznijeti, bez jednog pozitivnog pritiska međunarodne zajednice. Potrebno je ohrabriti sve stranke da se ide ka kompromisu. Zanimljivo je da SDA brani građanski princip i interes građanskih stranaka. One trebaju prodisati, postati četvrti stup u ovoj državi. Dok one, u isto vrijeme, napadaju na SDA i lagano se približavaju HDZ-u. Kao da se zauvijek mire s tom situacijom u kojoj će biti 2:1. Srpska i hrvatska strana 2, a ovamo i bošnjačko i bosansko 1. Umjesto da naprave iskorak, da budu zaista multietničke stranke. Interes im je ići kuda je lakše. Lakše je tamo gdje se razvila demokracija, gdje je SDA, gdje su se razvili mediji. Teže je napraviti iskorak pa nešto uzeti od HDZ-a i SNSD-a. Ništa ne uspijevaju uzeti. Dapače, građanske stranke se svojim postupcima približavaju HDZ-u. Pogledajte te ustupke. Da Naša stranka nije upropastila šansu da imamo iz probosanskog fronta gradonačelnika u Mostaru, mogli smo ga imati. SDA je napravila situaciju da ga imamo. Oni su je upropastili. Konaković govori stvari koje će se sigurno svidjeti Čoviću. U Tuzli su uveli HDZ-ovca, a nema HDZ-a uopće u Skupštini. SDP pomagao SNSD-u u Srebrenici. Zašto to rade, zašto im se približavaju na takav način? Da se u Novom Travniku nije kandidirao čovjek iz NiP-a, mi bi tamo imali gradonačelnika. Ovako su ga dobili HDZ-ovci. Na mnogo mjesta vidite da se pruža ruka prema HDZ-u."

O optužbama da ima dogovor s Čovićem kaže da je "povika na vuka, a lisice se spremaju da meso nose".

Dnevnik.ba