StoryEditor
formiranje vlasti

IZETBEGOVIĆ NATUKNUO DA SDA NEŠTO SPREMA: Prosjedi se dešavaju svaki dan. Grčevito branimo zemlju, jer nas je narod za to zadužio

Piše desk  /  19.01.2023., 21:46h

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović govorio je večeras o formiranju nove vlasti, državnom Vijeću ministara te komentirao za koga smatra da u ovom trenutku izdaje državu i njene interese.

Izetbegović je komentirao i poziciju SDA u procesu formiranja vlasti u državi, na svim nivoima.

"Što se tiče državnog nivoa, nisam siguran da ćemo biti vlast, a što se tiče federalnog bez nas se neće moći. Ništa nije gotovo dok se izborni pobjednici ne dogovore, oni koji imaju predsjednika i potpredsjednika FBiH i izaslanike u Domu naroda", kazao je za Federalnu TV.

Smatra da će se stranka u narednih mjesec ili dva dana izmoriti zbog procesa formiranja vlasti, ali da je to u redu ukoliko znači da će se Vlada Federacije BiH napraviti "kako treba".

"Osmorka više na postoji. To se svodi na Trojku plus jedno ili dvoje. Oni nemaju kao SDA i DF zajedno, to što je ostalo od njih. A u Domu naroda bez pomoći SNSD-a i HDZ-a neće imati čak ni potpredsjednika u srpskom klubu", istakao je Izetbegović.

Ponovio je da SDA i DF imaju 13 ruku u bošnjačkom klubu, a da stranke Osmorke ne uspijevaju ni u Klubu Srba sami doći do većine, a da ukoliko im neko pomogne, da će to doći uz određene uvjete. Odgovorio je na pitanje i da li je SDA komunicirala s nekima od stranaka Osmorke, odnosno da li traže stranke s kojima bi mogli formirati parlamentarnu većinu.

"Jesmo naravno, samo oni su tražili da se ta stvar zadrži mimo javnosti. Susretali smo se, komunicirali telefonom i na razne načine. Mogu reći da sam osim s NiP-om i Našom strankom sa svima komunicirao", naglasio je lider SDA.

Komentirao je i kako određenim pojedincima iz međunarodne zajednice nije zanimljiv samo on nego kompletna SDA te da nije siguran zašto je to tako.

Što se tiče njegovog osobnog izbornog rezultata kazao je kako je ovaj put dobio jedan ili dva posto više glasova nego kad je prvi put ulazio u Predsjedništvo BiH ističući kako se "izvanredno drži".

"Po izjavama lidera Osmorke vidimo da ih stranci podržavaju. Zašto ništa nisu uradili protiv onih koji su pravili blokade, koje predvodi Čović? Oni će reći da to nisu uradili, ali mislim da žele da mijenjaju paradigmu tamo gdje mogu, ne samo na Balkanu. Mislim da je to potpuno pogrešan put. SDA će opstati", poručio je Izetbegović.

Smatra da pojedini veleposlanici u BiH povlače poteze oko kojih se nisu konzultirali sa svojim vladama kao i da takvim postupcima prave greške, ali da se SDA sigurno neće povući.

Komentirajući uspostavu vlasti na državnom nivou, posebno novog saziva Vijeća ministara BiH, kazao je:

"Ne znam hoće li biti uspostavljeno. Ništa se nije desilo dok se ne desi. Mislim da tu ima nezadovoljstva izborom kadrova. Tu su predsjednici stranaka potrčali da sebe smjeste. Vidimo da imaju i plan B u Domu naroda. Na bazi onoga što je meritorno, ekspertize, ništa nije urađeno. Neka javnost procijeni je li taj princip primijenjen i šta ih preporučuje da budu ministri, to je jako tanko".

Komentirao je i hoće li SDA podržati kandidata Stranke za BiH za državni Dom naroda.

"Ako to budu od nas tražili dobit će. Ostavimo to za ovaj naš interni dogovor", indikativno je poručio Izetbegović.

Ponudio je svoje mišljenje i o Sevlidu Hurtiću koji je nominiran od Pokreta za državu da bude državni ministar u novom Vijeću ministara iz manjeg bh. entiteta.

"Ja sam njega upoznao na nizu susreta koji smo imali diljem dijaspore. On je uspješan gospodarstvenik i naša zajednička priča je bila pokrenuti dijasporu kako bismo spriječili ponižavanje povratnika. Taj se front faktički raspao jer su oni krenuli svi prema Dodiku. Zašto je Duratović istjeran iz DF-a? Zato što se uopće nije konzultirao s njima već se okrenuo Dodiku. Hutrić onda naravno da ima obveze prema njemu (Dodiku)", mišljenja je predsjednik SDA.

Smatra da je i SDA u ranijim odnosima sa SNSD-om i HDZ-om griješila, ali ne u konstelaciji odnosa kakva je ona sada.

"Nikad nije bio ovakav udar na državu kakav imamo posljednje četiri godine. Upravo je trebalo napraviti jak probosanski blok, s jakom multietničkom komponentom. Probosanski blok je prepolovljen voljom Osmorke da se približi Dodiku i Čoviću. To u ovim historijskim okolnostima nisu smjeli uraditi", stava je Izetbegović.

Istakao je kako se osam stranaka ujedinilo, pa da su sada došli do brojeva četiri ili pet.

"Uradili su sve ono za što su kritizirali SDA. Predat će multietničku komponentu. Kad su izdaje u pitanju, što je sa Zakonom o prebivalištu iz 2014. godine? Kad Nikšić kaže da njive nisu bitne, vi onda vidite da on banalizira jedan veoma važan problem. Mi smo se borili i imali koaliciju s HDZ-om i SNSD-om i u isto vrijeme se borili protiv njihovih politika. Nismo dopuštali, oni su blokirali jer mi nismo htjeli da prodamo državu. Ja sam s Čovićem osobne odnose pokvario jer nisam mogao prihvatiti takve izmjene Izbornog zakona", objasnio je.

Naglasio je da ne zna što su Osmorka, HDZ i SNSD potpisali kad su u pitanju RTV sistem ili državna imovina.

"Što je odobrovoljilo ove druge dvije strane? Naravno da nije rješenje biti u stalnoj svađi, ali ne smijemo biti servilni i početi na ovakav način ići u susret njihovim zahtjevima", kazao je.

Ponovio je da će se u ovim povijesnim okolnostima SDA grčevito boriti da brani zemlju jer ju je nas narod za to zadužio.

Komentirao je i današnju izjavu potpredsjednika SDA Edina Ramića i najavu protesta kao i kritike koje su nakon toga uslijedile.

"SDA nikada neće uraditi ništa što je protuzakonito. Prosjedi se dešavaju svaki dan. Ako nastave s ovakvim servilnim odnosom, ako se nagovijesti da će uraditi nešto poput zakona o prebivalištu što će nešto pokvariti vječno, SDA će zaustaviti to", najavio je.

Kazao je i kako Refik Lendo, vjerojatno budući potpredsjednik Federacije BiH neće podržati sastav nove Vlade FBiH.

"Neće podržati NIkšića za mandatara za sastav nove Vlade FBiH. Podržat će nekoga tko je dobio veću podršku iz koalicije koju će praviti SDA, odnosno s onima koji su sve manje zadovoljni s onim što Trojka radi. Vidjeli ste što se dešava u Doboju. Neki to ne mogu. Mislim da ovo neće izdržati s ovakvom politikom Naša stranka jer je to izdaja njihovih politika", rekao je Izetbegović za FTV.

Istakao je kako unatoč blokadama koje je radio SNSD i polu-blokadama HDZ-a, imamo porast BDP-a, dok RS ima pola manje rasta od FBiH.

"Federacija je tri četvrtine ekonomskog života države, tamo gdje SDA ima vlast. To smo mogli uraditi. Mi smo izbjegavali konflikte, ali bilo je i borbi jer su ljudi blokirali državu i Federaciju. SDA je dosta dobro to iznijela", objasnio je svoje viđenje Izetbegović.

O odluci Ustavnog suda u predmetu zahtjeva odlučivanja o ustavnosti odredbi izmjena Izbornog zakona i Ustava FBiH koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, rekao je:

"Ukoliko bi Ustavni sud prihvatio apelaciju, ona bi bila na štetu pozicije SDA, ali mislim da treba jer nije demokratski da je ono doneseno na dan izbora".

Dnevnik.ba

23. ožujak 2023 21:28