Article_Top_970x250

Izetbegović: Naš cilj je jasan - hoćemo unaprijediti sve vidove bošnjačkog prisustva u BiH

Promocija prvog kola edicije "Bošnjaci"

Izetbegović: Naš cilj je jasan - hoćemo unaprijediti sve vidove bošnjačkog prisustva u BiH

ruj 23, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ove kratke upute u temeljna pitanja našeg naroda; jezika, povijesti, kulture, vjere, naših nacionalnih prvaka, otvorit će vrata izradi enciklopedija, rječnika, leksikona, književnih antologija. Sve to još uvijek nemamo u kapacitetima koje posjeduju naši susjedi, posebno Srbija i Hrvatska, ali ćemo ih napraviti - rekao je Izetbegović.

Promocija prvog kola edicije "Bošnjaci" upriličena je večeras u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Edicija predstavlja znanstveno-istraživački projekt koji je pripremljen povodom 25. godina od organiziranja Bošnjačkog sabora, održanog 28. rujna 1993. u sarajevskom hotelu "Holiday Inn". Inicijator projekta je tjednik Stav i Internacionalni univerzitet u Sarajevu.

Edicija "Bošnjaci" realizirana je pod visokim pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića koji je na promociji istaknuo da je to primjer kvalitetnog i društveno odgovornog projekta, te da imamo sve što je potrebno za obnovu postojećih temelja bošnjačkog, ali i bosanskog identiteta.

- Ove kratke upute u temeljna pitanja našeg naroda; jezika, povijesti, kulture, vjere, naših nacionalnih prvaka, otvorit će vrata izradi enciklopedija, rječnika, leksikona, književnih antologija. Sve to još uvijek nemamo u kapacitetima koje posjeduju naši susjedi, posebno Srbija i Hrvatska, ali ćemo ih napraviti - rekao je Izetbegović.

Dodao je da su ovih pet knjiga iz edicije koje večeras predstavljaju izdavači naša istinska kulturna baština, čista, bez ikakvih primjesa.

- Naš cilj je jasan: hoćemo unaprijediti sve vidove bošnjačkog prisustva u Bosni i Hercegovini. Da se natječemo s drugim narodima u dobru, i učinimo svojoj djeci i unucima ovu zemlju mekšom. Život boljim i lakšim. Jer tamo gdje stremimo neće nas maziti. Europa danas ima svoje strahove, nedoumice i realne probleme. Samo ako vide da smo spremni suočiti se sa vlastitim nedostacima, prihvatit će nas kao dio europskog duha i projekta koji je zasnovan na konkurentnosti, upornosti i stalnom jačanju. Bošnjaci i Bosna i Hercegovina to mogu - kazao je Izetbegović.

Naglasio je da je uvjeren da ćemo uskoro otvoriti jedan široki dijalog među Bošnjacima intelektualcima, akademicima, profesorima, nastavnicima, kulturnim i javnim radnicima, političarima, s ciljem jačanja postojećih nacionalnih institucija, bez želje da ikome pariramo u netoleranciji, da ikoga opominjemo ili poučavamo europejstvu, već da se natječemo u otvorenom dijalogu, među sobom i s drugima, s kojima dijelimo ideju europske Bosne i Hercegovine.

- Jaki Bošnjaci, s funkcionalnim institucijama i kvalitetnim projektima mogu biti samo dobre i korisni susjedi. Pomagati, a nikako odmagati. Mi smo nesebičan narod, darežljiv, tako da u kućama susjednih kultura ima dosta našega maltera - podcrtao je Izetbegović.

Prvo kolo edicije čini pet knjiga: „Bosanski jezik“ (Jasmin Hodžić), „Kratka historija kulture Bošnjaka“ (Nirha Efendić, Ibrahim Krzović, Almedina Čengić, Merima Čaušević i Lejla Kodrić Zaimović), „Kratka politička historija Bošnjaka“ (Admir Mulaosmanović), „Alija Izetbegović“ (Faris Nanić) i „Bošnjaci o Bosni i sebi - Izbor iz bošnjačke književnosti i esejistike“ (Sead Šemsović, Dijana Hadžizukić i Nehrudin Rebihić).

Ukupno 10 knjiga edicije "Bošnjaci" bit će objavljeno u dva kola. Drugo kolo se nalazi u pripremi te će izaći krajem 2018., odnosno tijekom 2019.

Dnevnik.ba