StoryEditor
lider sda

Izetbegović: Narodu moramo pojasniti da se politikom bavimo u njegovu, a ne u vlastitu korist

Piše fena  /  27.05.2023., 17:03h

To je bio povod da predstavi dugogodišnje rezultate rada i napora SDA, te je prisutnima istakao da je u vremenu rata tamo gdje je SDA imala dominantu ulogu desilo najmanje ratnog zločina, a u vremenu postratne normalizacije odnosa stranka je bila motor stabilizacije, normalizacije i napretka.

Članovi stranke, kako kaže, predano su radili na pomirenju ljudi, povratku protjeranih, reafirmaciji multietničnog duha BiH, te na usvajanju evropskih standarda i ubrzanju euroatlantskog puta.

Najveći napredak smatra da je ostvaren u obnovi i razvoju tržišne ekonomije, privatnog poduzetništva, kao i pri rješavanju socioekonomskih pitanja.

Podvukao je da je "unatoč višedesetljetnim napadima i pokušajima da se SDA kompromitira ova prvoosnovana bh. stranka ostala prvorangirana, pobjednička stranka kroz niz izbornih ciklusa".

- SDA redovito dobiva podršku minimalno 280.000 glasača, najjača je stranka u BiH, skoro duplo je jača od sljedeće stranke u Federaciji BiH – kazao je Izetbegović.

Naveo je da SDA podržava dosljednu primjenu vladavine prava i procesuiranje odgovornih za korupciju i sva druga krivična djela.

- Uvijek ćemo podržati profesionalno i pošteno pravosuđe, ali nemoguće je da se korupcija i kršenje zakona događa samo na područjima na kojima u većini žive Bošnjaci, a da je nema u entitetu RS ili na područjima na kojima vlada HDZ – kaže Izetbegović.

Iako ističe da je stranka bila dominantni pobjednik izbora u listopadu napominje da to nije bilo dovoljno, te SDA nije mogla nadjačati ujedinjenu Osmorku potpomognutu intervencijama dijela međunarodne zajednice, a on nije mogao pobijediti Jedanaestorku.

- Dobio sam nešto veću podršku u odnosu na ranije izbore, ali to nije bilo niti približno dovoljno. SDA je, iz razno-raznih razloga izgubila koalicioni kapacitet. A bez njega očigledno nema pobjede u BiH, svi ostali su izašli na izbore u koalicijama. To je prva slabost SDA koju treba otkloniti na dugu stazu. I radimo na tome, oživljavamo suradnju s onima s kojima smo se bili razišli. Prvi korak je napravljen u Tuzlanskom kantonu. Tamo je Vlada formirana s komotnom većinom – 20 od 35 zastupnika, a s nama su, osim DF-a, ponovo i neki od zastupnika koji su ranije napustili SDA. Zatim smo napravili koaliciju u USK s NES-om i formirali Vladu i u ovom kantonu. U ponedjeljak bi trebalo da bude formirana i Vlada SBK – kazao je Izetbegović.

SDA će u ovom mandatu većinom biti u opoziciji.

- Pitanje je kako će se to odraziti na stanje u BiH, i kako će se to odraziti na samu SDA? Učinit ćemo sve da štete budu što manje, prije svega za državu, ali i za stranku koja je državotvorna. Blok stranaka koji se može nazvati patriotskim, ili suverenističkim, je za sada difuzan, ali je masivan i postavljen je na čvrste temelje – SDA, DF, NES, SBiH nisu u vlasti zato što im je interes države i dostojanstvo nacije bilo preče od vlasti. Ovaj blok će rasti, dobivati fizionomiju i unutarnju koheziju – mišljenja je Izetbegović.

Po njegovim riječima, odlazak u opoziciju će uzrokovati odlazak dijela kadrova koji su u politiku i u SDA ušli iz karijerističkih i interesnih motiva.

S druge strane, kaže da ispravne, jasne, patriotske politike će privući ispravne, patriotski orijentirane članove i glasače.

- Desit će se spontano „čišćenje SDA“ koje mnogi odavno zagovaraju i prizivaju. Moramo naći način da narodu pojasnimo da se politikom bavimo u njegovu, a ne u vlastitu korist, i da sve udarce koje smo primili i koje ćemo tek primiti trpimo za boljitak države BiH i njenog naroda. To će nam, uz širenje koalicionog kapaciteta, ali i neminovne greške Trojke na koje ćemo kao i do sada konstantno ukazivati, na narednim izborima donijeti dominantnu pobjedu. Možda i nikad uvjerljiviju, ako Bog da – rekao je Izetbegović.

Poručio je da slijede lokalni izbori, te da se članovi stranke moraju približiti biračima, naročito onima koji su rođeni poslije rata, i vratiti  Sarajevo, Zenicu, Bihać i Mostar, te osvojiti konačno i Tuzlu.

- Formula je intenzivan rad na terenu, kvalitetni mladi kadrovi i koalicije – konstatirao je Izetbegović.

Također, prisutne članove stranke i simpatizere na današnjoj svečanosti povodom 33 godine rada SDA na kraju je podsjetio da nas sutra očekuju važni izbori, jedni u Živinicama, a drugi u Turskoj.

- U Živinicama naš kandidat Began Muhić treba biti izabran za gradonačelnika i nastaviti s odličnim poslom koji je radio rahmetli Samir Kamenjaković. Drugi izbori su u Turskoj, gdje je koalicija predvođena sestrinskom AK Partijom osvojila većinu u Velikoj narodnoj skupštini, a predsjednik Redžep Taip Erdogan u drugom krugu ide ka dominantnoj pobjedi nad kandidatom opozicije. Uvjeren sam da ćemo s Božjom pomoći slaviti dvije važne pobjede – kazao je Izetbegović.

Dnevnik.ba

12. srpanj 2024 04:45