Article_Top_970x250

Izetbegović napao Gordanu Tadić i Tužiteljstvo BiH: "Nastavak udara na Bošnjake"

ČELNIK SDA

Izetbegović napao Gordanu Tadić i Tužiteljstvo BiH: "Nastavak udara na Bošnjake"

svibnja 29, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Čelnik čovjek Stranke demokratske akcije (SDA) oglasio se priopćenjem u povodu uhićenja federalnog premijera.

Uvjeren sam da će se privođenje premijera Novalića, ponižavanje i zadržavanje u pritvoru, pokazati potpuno neopravdanim. Pozivam Tužiteljstvo BiH da hitno izađe u javnost s dokazima protiv Novalića i da se ne skriva iza fraza o „potrebama tajnosti zbog zaštite istrage". Siguran sam da nikakvih dokaza nema, da ih neće ni biti, i da se radi o nastavku udara na bošnjačke prvake koje je počelo imenovanjem Gordane Tadić na poziciju glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH i podizanjem niza optužnica protiv generala Armije R BiH - izjavio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Izetbegović pita, ako je premijer Fadil Novalić priveden zbog afere „Respiratori" po „zapovjednoj odgovornosti“, zašto nisu privedeni i ispitani i ministar zdravstva, direktor Zavoda za javno zdravstvo, šefica Kriznog stožera i ministrica financija Federacije BiH?

-Jedino što ih odvaja, i očigledno amnestira u odnosu na Fadila Novalića, jest to što pripadaju istom narodu kao i tužiteljica Tadić. Što nisu Bošnjaci. Tužiteljici Tadić sigurno ne pada na pamet da zbog afere vezane za nabavu poljske bolnice od strane Vlade RS pozove na svjedočenje premijera RS, da mu oduzme mobilni telefon i zadrži ga u pritvoru. Takvo poniženje je skoro nezamislivo, zar ne, jer on nije Bošnjak. Tužiteljstvo BiH je na protuzakonit način kukavički amnestiralo rukovodstvo RS koje je izvršilo flagrantan udar na odluku Ustavnog suda i organiziralo protuustavan referendum pred izbore 2018 godine. Naočigled domaće i međunarodne javnosti slučaj je zataškan. Možemo zamisliti što bi se dogodilo s Bošnjacima da su napravili sličnu stvar?! - navodi Izetbegović u svojoj reakciji.

Tužiteljica Tadić, dodaje, uporno izbjegava procesuirati predmete dokazanih teških zločina nad Bošnjacima koje je Tužiteljstvo BiH proslijedio Haški tribunal kao prioritetnu ,,A listu", eskivirala je aferu „Potkivanje" s jasnim dokazima protiv predsjednika VSTV, amnestirala aferu oslobađanja ratnog zločinca Marka Radića od strane državnog ministra Pravde itd. Kriterij je jasan - počinitelji nisu Bošnjaci.

-Vrijeme je da se Bošnjaci zamisle nad navedenim činjenicama, i da ne sudjeluju u samodestrukciji koja vodi ka udaru na ustavnopravni poredak i poziciju Bošnjaka u BiH. Neka se upitaju zašto nitko nije procesuiran za desetke tisuća projektila ispaljenih u višegodišnjoj opsadi Goražda, a general Ramiz Dreković odgovara za dva projektila ispaljena na Kalinovik? Drekoviću se sudi pred Sudom BiH dok general Novak Đukić, odgovoran za pobijenu mladost na tuzlanskoj kapiji, slobodan šeta Beogradom! – navodi Bakir Izetbegović u reakciji na pritvaranje federalnog premijera Fadila Novalića.

Dnevnik.ba