StoryEditor

Izetbegović nakon sastanka s Čovićem i američkim veleposlanikom: "Ništa nismo dogovorili"

Piše D  /  20.05.2020., 10:05h

Razgovarano je o izborima, MMF-u te europskom putu BiH. Potvrdio je ovo medijima Izetbegović nakon dvosatnog sastanka u rezidenciji veleposlanika SAD-a.

- Ovo je bio jedan iftar. Naši prijatelji američki veleposlanik i veleposlanik EU, pokušavaju da pomognu da se prevaziđu nesporazumi da stvari profunkcioniraju bolje, da se ubrza europski put BiH, da dosegnemo taj status kandidata, da se riješe i trenutačni problemi, poput aktivacije MMF-ovog aranžmana - rekao je Izetbegović. 

On je naveo kako će narednog tjedna biti održan sastanak na kojem će biti razgovora o Mostaru. 

- Ništa definitivno nismo noćas dogovorili niti riješili, ali smo na tragu kada je u pitanju 330 milijuna eura, koji bespotrebno stoje, koji trebaju da siđu na teren prema budžetima, da ćemo tu stvar riješiti i optimist sam u vezi s Mostarom, da su šanse povećane - rekao je Izetbegović. 

Kada je riječ o MMF-u, on je istakao kako SDA inzistira na poštivanju Ustava. 

- Ne može Vijeće ministara BiH narediti Federaciji kako će izvršiti unutarnju distribuciju, ne može unositi županije u Vijeće ministara. Na kraju krajeva, FBiH može da ignorira to, može gospodin Bevanda da napiše što god hoće, FBiH može to drugačije da raspodijeli, tako da bit će sutradan sjednica Vijeća ministara, ja ću noćas razgovarati sa ministrima iz SDA i direktorom Centralne banke i gledat ćemo da riješimo tu stvar da novac ne stoji više - dodao je Izetbegović. 

- Ja mogu govoriti o sebi, ali ako imate neke tvrdoglave stavove s druge strane koji su iracionalni, ne znam ni da ih objasnim niti imam rješenje za njih, ali evo probat ćemo.

Kada je riječ o izborima, on je rekao kako misli da će se oni održati u studenom. 

- Mislim da to treba uraditi, da ćemo imati budžet do kraja mjeseca i da ćemo imati sredstva za izborni proces i da ćemo imati u studenom lokalne izbore - rekao je Izetbegović. 

Komentirajući izjave nakon današnjeg sastanka lidera SNSD-a Milorada Dodika i HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji su naveli kako SDA krši Ustava, Izetbegović je rekao kako "ne zna u čemu". 

- Gdje smo prekršili Ustav? SDA sigurno neće nikada kršiti Ustav, niti vladavinu zakona, niti procedure, uvijek će poštivati institucije - zaključio je Izetbegović.

Dnevnik.ba

 

 

16. travanj 2024 10:57