StoryEditor
lider sda

Izetbegović nakon sastanka: "Prijedlozi HDZ-a sada su tri koraka unatrag. Treba shvatiti da ne mogu predstavnici Hrvata raditi ovo što rade već tri godine"

Piše desk  /  26.01.2022., 20:18h
Nakon sastanka u Delegaciji EU na temu reforme Izbornog zakona BiH medijima se obratio lider SDA Bakir Izetbegović.

Na početku je kazao da se uzda u predstojeće sastanke u Neumu gdje će biti prisutni predstavnici većine parlamentarnih stranaka. Kaže kako očekuje da se tu napravi pomak uz dozu odgovornosti, prenosi Klix.

"Gdje je izlaz? To je spremnost, eventualna, HDZ-a i HNS-a da shvate da nemaju pravo na veto i blokadu 100% tema koje se odnose na FBiH jer u ovom trenutku to rade, blokiraju Federaciju BiH", rekao je.

Kaže da, ukoliko bude te spremnosti da zaista štite, možda preciznije definiraniji vitalni interes hrvatskog naroda, a da ne sprečavaju volju većine u federalnom parlamentu, može se naći rješenje i za sve ostalo.

"Prijedlozi HDZ-a sada su tri koraka unatrag. Treba shvatiti da ne mogu predstavnici Hrvata raditi ovo što rade već tri godine ili kada je u pitanju Ustavni sud već dvije godine", istakao je.

Izetbegović je rekao da stranci nisu predstavili nikakav papir s prijedlozima, osim onoga što je Venecijanska komisija od prvog dana na tome da se brišu etnički prefiksi i da bez toga nema implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava.

"HDZ se odupire, ali mislim da neće moći ostati na tome. Ako ne bude dogovora, izbori će biti po sadašnjem zakonu. Morat će pristati, neće valjda uraditi i tu stvar, neće valjda dokinuti pravo građanima na izbore. Ne vjerujem da će se HDZ u to upustiti", kazao je.

Što se tiče prijedloga Milorada Dodika da se zakonski zabrani i nazivanje entiteta, grupa i pojedinaca genocidnim i da je to uvijet RS-a za povratak u institucije BiH, Izetbegović je rekao:

"Dodik traži način da se vrati u Parlament BiH, Vijeće ministara.. I to je dobro, mi to podržavamo. Mi nikada nismo jedan narod, npr sprski, nazivali genocidnim, niti smo Republiku Srpsku zvali tako. Prihvatili smo je u Daytonu 1995, goidine, ali znamo šta je prethodilo. Dogodio se genocid i u njega je bila involivrana vojna i politička struktura koja će uspostaviti RS. Ali nemamo namjeru vrijeđati entitete i narode. Tako da ovo jeste jedan izlaz. Oni koji prave probleme i blokade zaslužuju sankcije, a oni koji se trude i ulažu napore ne zaslužuju sankcije", dodao je.

Prokomentirao je i izjave da je FBiH neuspješna i komplicirana, a RS uspješna.

"To nije točno. FBiH sa svojom kompleksnošću ima trostruko veće pribiranje indirektnih poreza, dakle potrošnja je trostruko veća. Potrošnja goriva, dakle industrije, je četiri puta veća nego u RS-u. FBiH je manje zadužen i uspješniji entitet od Republike Srpske", kazao je.

Izaslanici SAD-a i EU danas su obavili brojne sastanke, a pregovori o reformi Izbornog zakona se nastavljaju u narednim danima. Ključni sastanci bit će u Neumu.

Dnevnik.ba

27. svibanj 2022 18:18