StoryEditor
"KAUBOJSKI MANIRI"

Izetbegović: Murphy mi se sveti što nisam prihvatio Izborni zakon koji bi obespravio Bošnjake i išao u korist HDZ-a

Piše K.K.  /  15.12.2023., 12:22h

Ako ta suradnja podrazumijeva zloupotrebu presuda Europskog suda za ljudska prava tako da prihvatim Izborni zakon koji bi unio dodatne etničke podjele u BiH i dodatno obespravio Bošnjake, onda nije spreman na takvu suradnju, odgovorio je Bakir Izetbegoviću Michaelu Murphyu, američkom veleposlaniku u BiH.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, reagirao je na izjave američkog veleposlanika Michaela Murpyha koji je istaknuo da je lider najveće bošnjačke stranke u BiH stavio vlastite osobne i financijske interese iznad interesa stranke i države. 

"Nema dokaza da sam financijske interese stavio iznad interesa države" 

"Prva teška laž je da sam osobne financijske interese stavio iznad interesa stranke i države. Pozivam Murphyja da umjesto paušalnih, podlih optužbi, podastre dokaze za svoje tvrdnje. Neće to učiniti jer ih, naravno, ničim ne može dokazati. Kao što ni ranije, kada smo od njega tražili da ponudi bilo kakav dokaz za svoje optužbe, to nije učinio", rekao je Izetbegović. 

Netočna je i tvrdnja, navodi Izetbegović, da je izjavio da su SAD napustile BiH i promijenile odnos. 

"Loša propaganda da me predstavi kao protivnika SAD-a i demorkacije" 

"Očigledna je Murphyjeva intencija da lidera najveće bošnjačke stranke lošom propagandom predstavi kao protivnika SAD-a i demokracije. Nikad glupost koju mi pripisuje Murphy nisam rekao, javnost je svjedok tome. Upravo obratno, uvijek sam isticao da su SAD najvažniji partner BiH, i dalje to tvrdim. SAD nisu promijenile svoj odnos prema BiH, ali ambasador Murphy, iz samo sebi znanih razloga čini sve da SAD promijene odnos prema SDA", ističe Izetbegović.

Kaže da Murphy iznosi neutemeljene, ničim dokazane teške optužbe na njegov i na račun SDA te besmislenom naziva tvrdnju da je za blokadu Federacije od 2018. do 2022. godine kriva SDA. 

"Zašto su OSA i Mehmedagić dobivali priznanja od Amerikanaca?" 

"Sada ide i korak dalje pa me optužuje zbog načina na koji sam ‘upravljao OSA-om‘. Radom OSA-e je upravljalo rukovodstvo te državne institucije i Osman Mehmedagić kao njen direktor. Ako je taj rad bio loš, onda se logično postavlja pitanje zbog čega su OSA i Mehmedagić godinama dobivali pohvale za partnerstvo s američkim službama, i zbog čega su dobivali specijalna priznanja? Kao što je pitanje i zbog čega je nakon svih tih priznanja, od dolaska Murphyja u BiH direktor OSA-e od strateškog partnera odjednom postao ‘loši momak‘ koji je završio na crnoj listi", pita Izetbegović.

Tvrdi da se Murphyjev odnos prema njemu i SDA promijenio kada su propali pregovori o izmjenama Izbornog zakona u Neumu.

"I tu Murphy izriče četvrtu neistinu da sam ja ‘podrivao tu važnu reformu‘. Vrlo dobro zna da to nije istina, da sam bio spreman na kompromis koji bi išao na moju ličnu štetu, ali bi omogućio izbalansirano rješenje u odnosima Bošnjaka i Hrvata. Na kraju dolazimo i do jedine istine koju je Murphy sinoć izgovorio, a ona je da: Bakir Izetbegović ‘nije spreman raditi na tim stvarima na način na koji smo mi željeli‘", ističe Izetbegović.

"Da sam nepošten ili korumpiran, bio bih spreman za suradnju s njime" 

Ako ta suradnja podrazumijeva, kaže Izetbegović, zloupotrebu presuda Europskog suda za ljudska prava tako da prihvatim Izborni zakon koji bi unio dodatne etničke podjele u BiH i dodatno obespravio Bošnjake, onda nije spreman na takvu suradnju.

"Da sam nepošten ili korumpiran, kao što Murphy sugerira, sigurno bih bio spremniji za "suradnju" s ambasadorom koji nosi kaubojske čizme i ima kaubojske manire. Ali, pošto nisam, i pošto me ne mogu ničim ucijeniti, onda jedino što ostaje jesu podle i ničim potkrijepljene laži i optužbe", ističe. 

"Protežirao je interese HDZ-a, zaustavio sam pokušaj obespravljivanja Bošnjaka" 

Kaže i da optužbama na njegov račun Murphy želi skrenuti pažnju s vlastitog neuspješnog projekta uvođenja Trojke u vlast i suspenzije Ustava FBiH u tu svrhu, što je bila očigledna osveta zbog neprihvaćanja Izbornog zakona po mjeri HDZ-a.

"Svima koji su na očigled javnosti protežirali interes HDZ-a se s pravom može postaviti pitanje - jesu li oni svoj lični financijski interes stavili iznad interesa građana BiH i država koje predstavljaju? Bjelodano je jasno, i to uviđa sve veći broj građana BiH, da je Murphyjev projekt veliki promašaj, da država nasilnim izbacivanjem SDA iz vlasti ne napreduje, da nema reformi, da nema napretka BiH prema EU i NATO-u, da nema napretka u borbi protiv korupcije, da se događa nazadak, da su Murphyjevi favoriti u vlasti pogubljeni", navodi Izetbegović.

Kaže da je sve to rezultat neuspjelog eksperimenta u režiji Michaela Murphyja.

" I po tom neuspjehu će zauvijek ostati upamćen - kao najlošiji ambasador SAD-a koji je ikad kročio na tlo BiH", zaključuje Izetbegović.

 

Podsjetimo, Bakir Izetbegović je nakon propalih pregovora o Izbornom zakonu u Neumu priznao da je "vrtio u krug i našao način da vrijeme prođe". 

 

Dnevnik.ba 

24. travanj 2024 16:56