StoryEditor
Dragan Čović:

‘‘Izetbegović kupuje vrijeme, krajnji cilj je da Federacija BiH postane dominantno bošnjačka‘‘

Piše fena  /  27.04.2022., 14:09h
Nakon što je Klub Bošnjaka povukao vitalni nacionalni interes na HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona, predsjedavatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a Dragan Čović izjavio je da se u stvari radi o "kupovini vremena".

Čović ističe da su dogovoreni predstavnici tri kluba naroda koji čine povjerenstvo za usuglašavanje prijedloga. Na prvoj sjednici tog povjerenstva Sredoje Nović u ime srpskog naroda i Bariša Čolak u ime hrvatskog naroda su se izjasnili da prijedlog nije štetan i takav će stav zauzeti, dok je Izetbegović uzeo poslovničko vrijeme koje mu daje pet dana da se izjasni.

- Ako se povjerenstvo ne usuglasi, procedura ide ka Ustavnom sudu. Kada dobijemo odluku Suda, nastavit ćemo rad - kazao je Čović.

Naglašava da je njegova dužnost da zaštiti interese Hrvata, te da sve ovo nije predstava za javnost, već zaštita jednog naroda kojem treba osigurati legitimno predstavljanje.

-Pokušali smo izbjeći nelegitiman način izbora predstavnika u institucijama gdje se bira po elementima konstitutivnosti. Sve se uklopilo u Ustav koji nismo ni na koji način mijenjali - kazao je Čović.

Ističe da je očekivano povučen vitalni nacionalni interes, što je nakon bojkota taktika za kupovinu vremena s ciljem da se ništa ne desi.

- Krajnji cilj je da Federacija BiH postane dominantno bošnjačka, čemu jedan dio Bošnjaka teži već neko vrijeme - ustvrdio je Čović.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 13:57