StoryEditor

Izetbegović, Komšić i Radončić kreću u rušenje Vlade Kantona Sarajevo

Piše D  /  13.12.2019., 11:12h

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je da je postignut dogovor od države, FBiH i kantona, uključujući i Kanton Sarajevo. Rekao je da će zamjenička mjesta u Vijeću ministara BiH preuzeti SDA, prenosi Klix.ba.

Izetbegović je rekao da će se zajednički dogovoriti o izboru premijera KS, da će SDA dobiti sedam ministarskih mjesta, SBB tri i DF dva. Predsjedatelj Skupštine KS bit će iz Stranke demokratske akcije.

To znači da će SBB i DF izdati Šestorku i krenuti sa SDA u rušenje Vlade KS.

"Imamo dobro ime i prihvatljivo za sve tri stranke i za građane Kantona Sarajevo. Mislim da svi možemo biti zadovoljni. Želimo napraviti iskorak u odnosu na dosadašnja imenovanja", rekao je Izetbegović.

Izetbegović je dodao da novi premijer KS ne bi trebao biti stranački opredijeljen i da će biti zajednički kandidat SDA, SBB-a i DF-a.

Istaknuo je da će učiniti sve da Vijeće ministara bude imenovano do 23. prosinca 2019. godine, a da će ANP otići 24. prosinca.

Drugi bošnjački član Predsjedništva Željko Komšić je pozvao HDZ BiH da otpočne proces imenovanja Vlade FBiH i predloži kandidata za predsjednika FBiH.

Fahrudin Radončić je potvrdio da zajedno idu u koaliciju na razini države, entiteta i kantona, a da je KS već dogovoren.

Kako kaže, SBB je Vladi KS dao godinu i nije zadovoljan onim što je urađeno. Istakao je da će novi saziv Vlade KS raditi mnogo bolje i boriti se protiv korupcije.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 00:24