StoryEditor
lider sda

Izetbegović komentirao svoj izborni poraz: ‘Bitno da je SDA dobro prošla‘

Piše desk  /  04.10.2022., 13:53h

Na pitanje o njegovim daljnjim aspiracijama nakon poraza od Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH govori kako o tome nije razmišljao – jer je rano.

Niz novinarskih pitanja dočekali su Bakira Izetbegovića, lidera SDA, nakon današnje propale sjednice Doma naroda na kojoj se trebalo raspravljati i o ukidanju trošarina. O eventualnim šansama da se u ovom sazivu to i postigne, o onome gdje sebe vidi u narednom mandatu, kao i o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, odgovarao je kratko, prenosi N1.

Osvrnuo se i na sankcije SAD-a za premijera Fadila Novalića. Ovaj, sada kandidat SDA za federalni parlament, jučer je stavljen na američku crnu listu.

“Ne vidim što je razlog za ovaj postupak Ambasade SAD-a, Novalić je samo htio uraditi neke dobre stvari za umirovljenike i da ih o tome obavijesti!”, odgovorio je danas njegov stranački šef.

“Što se mene tiče on je bio dobar premijer, rezultati su tu, i o tome ćemo odlučivati mi, a ne State department”, dodao je.

“Bitno je da je SDA dobro prošla”

Na pitanje o njegovim daljnjim aspiracijama nakon poraza od Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH govori kako o tome nije razmišljao – jer je rano.

“Bitno je da je SDA dobro prošla i da ćemo imati dobre pozicije u zastupničkim, kao i u domovima naroda”, dodao je.

Kada je u pitanju implementacija izbornih rezultata, upitan je o eventualnim dogovorima s Miloradom Dodikom (SNSD) i Draganom Čovićem (HDZ BiH), ali i opozicijom iz entiteta RS, za koje se vežu špekulacije o planu o formiranju vlasti na državnom nivou sa SDP-om i oko njih okupljenom koalicijom.

“To vidim kao nemoguću misiju! To kako su zamislili stvari je na nivou nekih želja, a ne realnosti”, priopćio je, dodavši kako nije razgovarao s dosadašnjim koalicijskim partnerima Dodikom i Čovićem.

O još jednom aktualnom pitanju – izmjenama Izbornog zakona BiH – naveo je kako nije optimističan.

“Možemo samo zatrovati odnose i zakomplicirati situaciju s pokušajem da se nešto bitno mijenja narednih nekoliko mjeseci” , izjavio je.

Treba, naveo je, formirati stabilne koalicije i onda eventualno nastaviti razgovarati.

Hoće li ovaj saziv Doma naroda PSBiH uopće razmatrati ukidanje akciza i PDV-a na određene proizvode?

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebao je danas na hitnoj sjednici razmatrati Izvještaj o postizanju identičnog teksta Zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost i Izvještaj o postizanju identičnog teksta Zakona o izmjenama Zakona o trošarinama u BiH.

Sjednica je otkazana zbog nedostatka kvoruma. U Parlamentu skupštine BiH pojavili su se zastupnici iz reda bošnjačkog naroda, jedan Hrvat, dok zastupnici iz reda srpskog naroda nisu došli.

“Mislim da su oni namjerno eskivirali i da će nastaviti eskivirati. Što se tiče PDV-a, to već gubi smisao. Ipak, pokušat ćemo ponovo”, naglasio je, dodavši da bi njegova stranka danas podržala ranije prijedloge.

Dnevnik.ba

27. srpanj 2024 04:21