StoryEditor
Bosiljko MIšetić

"Izetbegović je od Tuđmana tražio da Hrvatska vojska uđe u Banja Luku"

Piše desk  /  21.02.2024., 15:47h

Bivši specijalni savjetnik prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana za BiH Bosiljko Mišetić je u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne otkrio kako je 1995. godine Alija Izetbegović od Franje Tuđmana tražio da Hrvatska vojska uđe u Banja Luku.

„Predsjednik mu pred Amerikancima, pred svima nama kaže -  ‘gospodine Izetbegoviću Banja Luka nije pitanje snage Hrvatske vojske, to je puno slojevitije pitanje i nemojmo se sad zamarati jer tu smo na sastanku s Amerikancima. A onda Izetbegović kaže  - ‘gospodine predsjedniče Tuđman, dajte vi do Banja Luke, oni će pobjeći i mi ćemo ući‘.“

Mišetić je kazao kako je predsjednik Tuđman na to rekao da se moraju ponašati kao odgovorni državnici. „Ako Hrvatska vojska uđe u Banju Luku, Srbija i Jugoslavija, se moraju direktno uključiti u rat. Kad se Srbija i Jugoslavija uključe u rat direktno, odmah se Turska uključuje na strani Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Kad se uključi Turska na strani Hrvatske i BiH uključuje se Grčka na strani Srbije i Jugoslavije.

To je oružani sukob, ne sukob, nego rat članica NATO pakta na ovim prostorima, posljedice mogu biti nepredvidive“, prisjetio se Mišetić kako je govorio Tuđman.

Kazao je da su se uključili i Amerikanci te da je američki vojni izaslanik s drskom prepotencijom kazao Tuđmanu „ako Hrvatska vojska poduzme jednu jedinu akciju prema Banja Luci možete učiniti upitnim ne ovo što ste ostvarili u vašoj sjajnoj vojno-redarstvenoj akciji, nego puno više od toga“, kazao je Mišetić prokomentiravši tu rečenicu kao izravnu prijetnju opstojnosti države.

Mišetić je kazao kako je na to predsjednik Tuđman iskrivio usne i kazao „izaslaniče predsjednika Clintona, Hrvatska je međunarodno priznata, članica je Ujedinjenih naroda – zajednice slobodnih zemalja Europe i svijeta. I u toj zajednici slobodnih zemalja svijeta postoje zemlje slonovi i zemlje leptiri. Dopuštam da je vaša zemlja – zemlja slon, a da je moja zemlja Hrvatska u toj zajednici zemlja leptir, ali smo unutar nje jednakopravni. Tko vas je naučio tako razgovarati s predsjednikom države? Tako razgovarajte sa svojim predsjednikom, ne sa mnom. Stanka! Gospodo Amerikanci, izvolite, bit ćete tamo posluženi. Gospodine Izetbegoviću, vi, sa dijelom svog izaslanstva zajedno sa Amerikancima, a vi Hrvati iz BiH, izvolite, ostat s mojima ovdje.“

 

Kada je sastanak završio Mišetić se prisjetio da ga je član blizak Izetbegovićev suradnik Edhem Bičakčić upitao -  ‘što je predsjedniku Tuđmanu?‘. Mišetić mu je objasnio da su poginula 22 hrvatska vojnika na Uni. Bičakčić je prokomentirao da su ti vojnici otišli Alahu, a ne poginuli. „Rekao sam mu da je predsjedniku pogibija i jednog jedinog vojnika šok“, kazao je Mišetić i dodao kako ima živih sudionika ovoga koji sve znaju, ali da nitko neće to iznijeti.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 21:38