StoryEditor
lider SDA

Izetbegović: Izbori će biti održani, visoki predstavnik može nametnuti proračun

Piše fena  /  03.05.2022., 15:18h
Mislim da će se usvojiti proračun i da će doći do toga da imamo proračun i redovne izbore. Ako se bude, ta zakonska i ustavna obveza, eskivirala onda će OHR morati reagirati i nametnuti ili proračun ili da se nekom odlukom iznađu sredstva za izbore. Izbora mora biti - poručio je Izetbegović.

- Izbori će biti održani, sredstva za izbor će se naći. Po mom mišljenju, tu nema dileme. Središnje izborno povjerenstvo će sutra, kako to zakon propisuje, raspisati izbore. Pozivam sve unutar Bosne i Hercegovine, koji namjeravaju sudjelovati u utakmici za Opće izbore, da rade svoj posao. Pozivam i sve one koji su mislili praviti opstrukcije, bilo koje vrste, da na vrijeme stanu - naglasio je Džaferović u izjavi medijima.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je da Opći izbori u BiH moraju biti održani.

- Mislim da će se usvojiti proračun i da će doći do toga da imamo proračun i redovne izbore. Ako se bude, ta zakonska i ustavna obveza, eskivirala onda će OHR morati reagirati i nametnuti ili proračun ili da se nekom odlukom iznađu sredstva za izbore. Izbora mora biti - poručio je Izetbegović.

Središnje izborno povjerenstvo BiH sutra bi trebalo raspisati opće izbore u BiH u sjeni brojnih otvorenih pitanja, među kojima je i pitanje financiranja izbornog procesa. Opći izbori u Bosni i Hercegovini održavaju se svake četiri godine, a lokalni izbori svake dvije godine.

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i predsjednik SDA Bakir Izetbegović prisustvovali su danas, drugog dana Ramazanskog bajrama, centralnom obilježavanju Dana šehida koji je upriličen na Šehidskom spomen mezarju Kovači u Sarajevu.

Tom prilikom položeno je cvijeće na centralnom platou i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, a događaju su prisustvovali predstavnici svih nivoa vlasti, vjerski djelatnici, obitelji šehida, predstavnici braniteljskih organizacija i druga izaslanstva.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 05:17