StoryEditor

Izetbegović: Ivanić nema pravo u ime Predsjedništva BiH Sudu iznositi svoja mišljenja

Piše D  /  29.07.2021., 15:36h

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić je na današnjoj konferenciji za tisak rekao da je on tvrdio sve vrijeme da će Međunarodni sud pravde u Haagu tražiti pojašnjenje vezano za status agenta Sakiba Softića. To nije ono što je Ivanić tvrdio sve vrijeme - priopćeno je iz Ureda bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Istakao je, kako navode, da je predsjedavajući Ivanić sve vrijeme, kao i u svom pismu Međunarodnom sudu pravde od 13. srpnja prošle godine, tvrdio kako je, prema Statutu i Pravilima ovog suda, neophodno da Predsjedništvo BiH ponovno imenuje agenta Softića za postupak revizije.

Sud je, međutim, tvrdi Izetbegović, u svom pismu upućenom članovima Predsjedništva BiH zatražio pojašnjenje statusa agenta Softića prema postojećoj Odluci Predsjedništva BiH od 4. listopada 2002. godine. U tom pismu Sud nije prejudicirao bilo kakav stav Suda o tumačenju svog Statuta i Pravila vezano za imenovanje agenata.

- Umjesto što sve vrijeme tumači Statut i Pravila Međunarodnog suda pravde, Ivanić bi konačno trebao da pojasni zašto i na temelju kojih pravnih, a ne političkih argumenata negira pravno neupitnu činjenicu da je Softić i dalje ovlašteni agent BiH na temelju Odluke Predsjedništva BiH od 4. listopada 2002. godine, jer je ta odluka i dalje važeća i na snazi je - navodi se u priopćenju.

Također je napomenuo da je Ivanić na današnjoj konferenciji za štampu pročitao odlomke iz svog novog pisma Međunarodnom sudu pravde, "koje je već napisao i koje će neki njegov specijalni izaslanik uručiti Sudu 2. ožujka".

- U tom pismu Ivanić ponavlja ono što je već jednom rekao na konferenciji za tisak u Beogradu 22. veljače, a to je da će Sudu reći kako to pismo piše u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, odnosno kao "suveren" države BiH. Drugim riječima, Ivanić je danas potvrdio da će u tom svom novom pismu Sudu svoje privatno mišljenje predstaviti kao službeni stav Predsjedništva BiH - naglasio je Izetbegović.

Ukoliko Ivanić to zaista i uradi, Izetbegović smatra da će to predstavljati zlouporabu položaja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, jer, kako je rekao, "Ivanić, bez obzira što je u ovom trenutku predsjedavajući Predsjedništva BiH, nema pravo da u ime Predsjedništva BiH Sudu iznosi svoja mišljenja i tumačenja kao službeni stav Predsjedništva BiH".

O Ivanićevim mišljenjima i tumačenjima, ističe se u priopćenju člana Predsjedništva BiH Izetbegovića, ne postoji konsenzus sva tri člana Predsjedništva BiH, niti su ta njegova privatna mišljenja i tumačenja zasnovana na bilo kakvim činjenicama i ustavno-pravnim argumentima.

Izetbegović je još dodao kako je predsjedavajući Ivanić na današnjoj konferenciji za tisak također kazao kako će u svom novom pismu Međunarodnom sudu pravde napisati da je Predsjedništvo BiH održalo "sjednicu" 23. veljače te da će konstatirati da na toj "sjednici" Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o podnošenju zahtjeva za reviziju.

Kao što je dobro poznato, ta "sjednica" Predsjedništva BiH je prekinuta, dakle nije održana zbog nedostatka kvoruma, jer su je napustili član Predsjedništva BiH Izetbegović, a zatim član Predsjedništva BiH Dragan Čović, dok se Predsjedništvo BiH na toj "sjednici" nije izjašnjavalo niti je glasalo o bilo kakvoj odluci, priopćeno je iz Ureda člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 07:57