StoryEditor

Izetbegović: Inzko još može završiti neke stvari, Tužiteljstvo je protiv Bošnjaka

Piše D  /  22.01.2021., 06:01h

Izetbegović se osvrnuo na, kako kaže, dosadašnji izostanak pravovremenih reakcija visokog predstavnika u BiH kada su se odvijala odlikovanja ratnim zločincima, vrijeđanje OHR-a i retorika srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika te je istaknuo da se nada da će nasljednik Valentina Inzka imati "jača leđa" jer on mora biti funkcionalni dio Daytonskog paketa.

"Visoki predstavnik ne može da ne radi, on se na dnevnoj bazi treba baviti ovom zemljom, kao i mi. Novi visoki predstavnik u BiH treba jednostavno raditi svoj posao, ne dopustiti antidejtonske djelatnosti i sasvim jasne provokacije prema OHR-u i Daytonskom mirovnom sporazumu koje sam nabrojao. Treba pomoći funkcionalan rad u BiH. Ja se nadam da Christian Schmidt to može, imat će Njemačku iza sebe", kazao je Izetbegović.

Rekao je da se BiH neće samo njegovim dolaskom vratiti u fokus njemačke, već se polako vraća i u centar svjetske politike.

"U tome svakako ima i naše zasluge jer SDA je svom snagom u zadnjih godinu napala jedan takav indolentan, kukavički odnos međunarodne zajednice i PIC-a. Vrlo smo ih konkretno prozivali i počeli smo ih tjerati da reagiraju, da ne šute, ne spavaju, da jednostavno ne dopuste da na takav način budu vrijeđani i oni i ova država, da se ne prave krize, blokade. Zbog toga mislim da će nasljednik biti efikasniji, a nadam se da Inzko još uvijek može uraditi i ne otići iz ove zemlje kao čovjek koji je sve vrijeme bio zabranjen", rekao je šef SDA.

Kako je kazao, mogao bi na odlasku donijeti Zakon o zabrani negiranja genocida i nekoliko stvari koje bi se odnosile na funkcionalnost i prohodnost državnih institucija.

"To je sve mogao uraditi i dosad, ali nije i to može i sada sve do zadnjeg dana. U ovoj situaciji je i PIC trebao biti odlučniji i dramatičnije reagirati na ove stvari i bolje se braniti i natjerati OHR da se pokrene na način kako je to SDA radila zadnjih nekoliko godina. Mi smo jednostavno krenuli svom snagom na njih", naveo je.

Za razliku od Milorada Dodika koji ne želi OHR i Dragana Čovića koji bi više volio da je to ured u Europi izvan BiH, Izetbegović je rekao da SDA želi da ta institucija bude u Bih i to potpuno funkcionalna, kako joj, kako kaže Izetbegović, i nalaže aneks Daytonskog sporazuma.

"Dodik bi naravno da svi stranci odu iz ove zemlje i da onda može napraviti svoj referendum i što je već zamislio te da se onda vratimo u najtežu postratnu krizu za koju bi se i on pokajao kada bi zaista krenuo u nju", kazao je.

Govorio je i o potrebi za nezavisnim agencijama i institucijama poput Tužiteljstva BiH, VSTV-a, OSA-e, SIP-a, rekavši da je suglasan i spreman pomoći visokom predstavniku ako može taj problem riješiti i dovesti do toga da se one nazivaju vlasništvom stranaka.

"Mislim da je Tužiteljstvo definitivno protiv Bošnjaka, jako prosrpsko, jer imali su sada ovu aferu ‘Ikona‘ i vidjet ćete da će je zataškati kao što su to učinili i sa svime dosad što se odnosi na srpske lidere. S druge strane, dlaku na četvero će cijepati Fadilu Novaliću i Bošnjacima", poručio je Izetbegović.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 13:17