StoryEditor
bošnjački vojni planovi

Izetbegović: Imamo stotinjak tenkova, proizvodimo puške, naoružali bismo 200 tisuća ljudi

Piše desk  /  02.11.2021., 07:22h
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović ponovo je govorio o bošnjačkim ratnim planovima ako vlasti RS povuče suglasnost za Oružane snage BiH, neizravne poreze i VSTV, piše Hrvatski Medijski Servis.

– Ako krene u tom smjeru, a mislim da neće, važan je legitimitet vojske koja se brani, koja broji 8000 vojnika, ima stotinjak tenkova, ima neke protuzračne obrane. Međutim, to bi se jako brzo dopunjavalo. Mi prije svega imamo jaku namjensku proizvodnju, kakvu nismo imali ni u ratu ni prije rata, proizveli smo i pušku s kojom možemo jako brzo naoružati 100, 200 tisuća vojnika, dronovi su u razvoju, radimo stvari koje nas mogu učiniti vrlo opasnim u obrani zemlje. Ne bi taj sukob nastao naglo. Tada bi se, naravno morala uvesti vojna obuka, dignuti rezervni sastav i braniti svoju zemlju kao kad se mačka brani kad je satjerate u kut, kazao je Izetbegović  pogledajte od 31.50 minute) u nedjelju za sarajevsku televiziju Hayat.

Lider SDA ranije je izjavio kako bi sukob prvo izbio na međuentitetskim linijama, pa u Brčkom, pa “bi mi branili povratnike”.

Reagirajući na Izetbegovićeve prijetnje ratom srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Predsjedništvo BiH ne može “dići” vojsku protiv Republike Srpske, osim ilegalno, kao i da policija ne smije prelaziti entitetsku liniju.

Dodik je rekao da takve prijetnje lider SDA ionako ne upućuje Srbima, već strancima, ne bi li svijet zaplašio ratom.

“Postoje časni planovi Srba, postoje i racionalni ljudi. Hoćemo svoja prava, nikakva prijetnja nas u tome neće omesti”, rekao je Dodik u intervjuu za Politiku.

Na konstataciju da se nerijetko poteže argument o prijetnjama miru, Dodik je rekao da je cilj toga stvaranje psihoze koja se želi isfabricirati i krivica pripisati Srpskoj.

“Oni se rukovode mišlju da, ako ne uspiju napraviti psihozu, proći će ovo što radi Republika Srpska. A ako uspiju je napraviti, spriječit će naše namjere i zadržat će ono što je oteto, umjesto da afirmiraju moj pristup kao jedini normalan. Tvrde da razbijam Bosnu, a nisam jedini koji zna da samo na osnovi daytonskih papira ova zemlja može opstati”, rekao je Dodik.

Istaknuo je da Oružane snage BiH nisu jedinstvene, nisu napravile koheziju, donijele manje izdatke, niti su ljudi zavoljeli tu vojsku.

“Ali, zato se pokazuje da je resor obrane zgodno mjesto za zlouporabe, kao kada je vojni ministar otkazao vojnu vježbu sa Srbijom”, rekao je Dodik.

Dodik je istaknuo da će Republika Srpska donijeti zakon o vojsci Republike Srpske i da ima puno pravo na to, jer sve to piše u Ustavu BiH, kao i da oružane snage jednog entiteta ne smiju prijeći na teritoriju drugog entiteta.

“Mi i ne kanimo prelaziti. Ništa ne radimo tajno, nemamo skrivene planove, ne planiramo secesiju, već afirmaciju Ustava. A oni neka objašnjavaju da se mi ponašamo nezakonito”, istaknuo je Dodik.

Dnevnik.ba

25. svibanj 2022 11:56