StoryEditor
lažni narativ

Izetbegović i u Mađarskoj razarao BiH: Građana je dvostruko više nego Hrvata

Piše J. G.  /  24.09.2021., 14:34h
BiH je država koju čine dva entiteta, tri naroda, ali i četiri političke grupacije - bošnjačka, srpska, hrvatska i građanska. Ova posljednja je barem dvostruko zastupljenija u Parlamentarnoj skupštini BiH i Parlamentu FBiH od hrvatskih stranaka, rekao je na Bakir Izetbegović u svojstvu predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na 10. konferenciji predsjednika parlamenata zemalja Jugoistočne Europe i država članica Višegradske grupe, koja je održana u Budimpešti.

Izetbegović je tako nastavio širiti lažni narativ o tome kako u BiH postoji navodno i "četvrtka konstitutivna zajednica" koju ne čine pripadnici konstitutivnih naroda.

Istina je pak da je na popisu stanovništva 97 posto građana BiH izjasnilo se pripadnicima jednog od tri konstitutivna naroda. Ovakvi Izetbegovićevi stavovi razaraju BiH s obzirom na to da im je cilj osporiti malobrojnijim konstitutivnim narodima pravo na BiH.

"Unatoč tome, ovu grupaciju (navodno građansku, op.ur.) žele da 'zbiju' u bošnjačku kvotu od 33 posto, iako bošnjačke i građanske stranke čine 60 posto glasačkog i parlamentarnog tijela", izjavio je Izetbegović.

Izetbegović je potom govorio o navodnoj praksu zloupotreba ovlasti domova naroda, ali i na nezadovoljstvo stranaka s hrvatskim predznakom zbog načina izbora predstavnika u institucijama vlasti.

"Oba zahtjeva moguće je uskladiti izmjenama Ustava i Izbornog zakona, ali se to mora uraditi usporedo. U provedbi presuda Europskog suda za ljudska pravca moguće je povećati šanse hrvatskih stranaka u izboru članova Predsjedništva, ali se istovremeno moraju reducirati nadležnosti domova naroda isključivo na zaštitu precizno definiranih vitalnih nacionalnih interesa", pojasnio je Izetbegović.

Ovdje predsjednik SDA pokušava spojiti nespojivo. Naime, nadležnosti domova naroda nisu predmet nikakvih presuda ni Ustavnoga suda BiH niti drugih sudova. Predmet presuda su samo načini izbora političkih predstavnika koje zloupotrebljavaju upravo bošnjačke političke stranke a ogledaju se u fenomenu Komšić.

"Zbog toga od predstavnika EU očekujemo da, u skladu s vlastitim principima, aktivnim angažmanom pomognu u donošenju adekvatnog rješenja za izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH", poručio je Izetbegović.

Konferenciji, koja je održana u organizaciji predsjednika Narodne skupštine Mađarske Laszla Kovera, su, pored predsjednika parlamenata, prisustvovali i premijer Mađarske Viktor Orban i Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi.

Sudionici Konferencije usvojili su zajedničku izjavu kojom se potvrđuje predanost europskim integracijama, te se pozivaju članice EU da ubrzaju proces proširenja, saopćeno je iz Iz Kabineta predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakira Izetbegovića.

Dnevnik.ba

01. svibanj 2024 16:55