Article_Top_970x250

Izetbegović i Čović raspravljali o raspodjeli novca MMF-a

dom naroda pbih

Izetbegović i Čović raspravljali o raspodjeli novca MMF-a

svibnja 28, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: N1

Zamjenik predsjedatelja doma naroda Parlamenta BiH Bakir Izetbegović (SDA) i predsjedatelj Doma naroda Dragan Čović (HDZ) na današnjoj sjednici su govorili i o blokadi 330 milijuna eura MMF-ovog novca, odnosno političkom čvoru koji je nastao.

Izetbegović je rekao da su u realnom sektoru plaće oko 30 posto niže od javnog sektora te da u ovom času ni javni sektor neće dobro proći, ako se ne pomogne realnom sektoru.

"Imali smo dogovor o raspodjeli 330 milijuna eura. Prvo je bilo Pismo namjere koje je usuglašeno u prostorijama Izaslanstva EU. I ono je otišlo, po njemu je postupljeno i dobili smo sredstva. Onda je bio politički dogovor između mene i Čovića da se sredstva podijele 50:50 FBiH i županijama. I to je urađeno na nadležnom nivou", rekao je Izetbegović.

On je poručio da Vijeće ministara BiH ne može reći ni Federaciji BiH, ni RS-u kako će podijeliti sredstva.

"Ne može ministar financija reći kako ćete vi općinama u RS-u podijeliti sredstva. I da to kaže i da prođe takav papir, vi u RS-u možete slobodno reći da nećete tako postupiti. Isto tako može uraditi FBiH. Ali mi smo postigli sporazum koji je na nadležnom nivou proveden. I tamo čekaju odluke, 50 posto će otići županijama. Ne znam zaista zašto se insistira na tome da Vijeće ministara raspoređuje, koje nije nadležno ni po Ustavu ni zakonu Federaciji. Zašto da se komplicira život? Federacija to može ignorirati", rekao je.

Pozvao je Vjekoslava Bevandu da se pozove na pismo namjere MMF-u, da ponovi formulacije koje su usuglašene i u kojima je usuglašena distribucija novca.

"Stvari su jasne kao 2 i 2 da je 4. Treba pratiti što kažu Ustav i zakoni. Nemojte da budemo majstori pravljenja komplikacija. Svijet nam se čudi što nam je. Narodu treba 330 milijuna eura na svim nivoima. Čemu tvrdoglavost? Poštujte Ustav i zakone, to je sve", kazao je.

Izetbegoviću je odmah replicirao Dragan Čović koji je kazao da je njegov kolega iznio djelomično točne stvari.

"Svi čekamo odluku guvernera Središnje banke i ako je moguće da ih raspodjeli na način kako je Izetbegović rekao da je dogovoreno na sastanku s predstavnicima MMF-a, EU i SAD-a te entitetskim ministrima financija i predsjedateljem Vijeća ministara BiH", kazao je.

Čović je rekao da je na tom sastanku, nakon tri-četiri sata, dogovoren način raspodjele 330 milijuna eura.

"Vjekoslav Bevanda je inzistirao da se odmah sastane Fiskalno vijeće, dok mi dajemo izjave medije nakon sastanka. Fiskalno vijeće je donijelo istu odluku kakvu smo i mi donijeli. Danas mi ništa ne možemo učiniti nego da ispoštujemo odluku. Ovo nije klasičan stand-by aranžman MMF-a. Molim sve da ne dopustimo da ide ljaga na nas, da smo nesposobni. Sredstva imamo u opticaju puna dva mjeseca. Politička odluka, odnosno odluka Fiskalnog vijeća, se treba do kraja provesti. Što prije uradimo, imat ćemo i sredstva", rekao je Čović, prenosi klix.ba.

Dnevnik.ba