StoryEditor
lider sda

Izetbegović: Hrvatska na pogrešan način pomaže Hrvatima u BiH. Napravili su Pelješki most!

Piše fena  /  09.08.2022., 20:31h

U Velikoj Sali Centra za kulturu Goražde održana je tribina Stranke demokratske akcije pod nazivom „Odgovori SDA na aktualna politička pitanja“.

Kako je priopćeno, prisutnima se obratio predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je istaknuo da mu je uvijek zadovoljstvo posjetiti Goražde, razmijeniti informacije, ali i energiju sa Goraždanima.

- BiH nije velika zemlja, ali je veoma važna jer se u njoj dodiruju svjetovi. BPK nije veliki kanton, ali je nama veoma važan iz više razloga, ali na prvom mjestu zbog onih historijskih, zbog borbe i žrtve koju ste vi podnijeli – poručio je Izetbegović.

Izetbegović je naglasio da će svaki plan i ideja Goraždana imati podršku, ali i da će imati i pomoć pri rješavanju svakog problema s kojim se suoče.

- Zato na samom početku želim kazati nekoliko riječi o dva problema koja su se pojavila, a koja posebno pogađaju Goražde i BPK. Prvi je pokušaj nametanja izmjena Ustava FBiH i Izbornog zakona, kojima bi BPK u potpunosti izgubio predstavnike u Domu naroda Parlamenta FBiH. Ta stvar nije prošla i nikada neće proći – izjavio je Izetbegović.

Drugi problem koji je Izetbegović izdvojio jeste gradnja tunela Hranjen i tehnički izazovi koji su se pojavili pri izgradnji hotela.

- Mi ćemo njega završiti. Potpisan je ugovor i radovi će se nastaviti. Skoro 50 milijuna KM je izdvojeno u te svrhe. Istaknuta je važnost obnove i sportske dvorane. Mi ćemo sredstva za tu namjenu morati pronaći i završiti taj projekt – kazao je Izetbegović, naglasivši potrebu realizacije niza projekata koji će život Goraždana učiniti kvalitetnijim.

Najveći problem s kojim se BiH suočava je, smatra Izetbegović, pad nataliteta i odlazak mladih ljudi.

- Sve ostalo ćemo riješiti. Gubimo supstancu, i mi i zemlje regiona. Taj problem je zbir, sukus svih drugih problema s kojima se suočavamo, postratnih tenzija, političke i sigurnosne nestabilnosti, korupcije, usporene obnove ekonomije. Sve to treba popraviti da bismo zaustavili odlazak mladih – izjavio je Izetbegović.

Ukazao je Izetbegović na opstrukcije koje se prije svega odnosa na blokade i prijetnje podjelama iz entiteta RS, ali i odnos Srbije prema BiH.

- Ljute se kada kažemo istinu da su svi ratovi i postratne tenzije dolazili iz Srbije – kazao je Izetbegović.

Također je izdvojio blokade koje pravi HDZBiH, usprkos činjenici da ta stranka ima mnogo više pozicija nego što im po ustavima i zakonima pripada.

- Hrvatska im pomaže na pogrešan način. Vrši pritisak, a pri tome ne vraća imovinu BiH, neće da parafiraju granice, napravili su Pelješki most, a da nam nisu garantirali izlaz na otvoreno more koji nam je zagarantiran UN-ovom Konvencijom o pravu mora – izjavio je Izetbegović.

Govoreći o strankama koje su se udružile protiv SDA, Izetbegović je kazao da se radi o strankama koje su napravili bivši kadrovi SDA, te građanske stranke koje nisu napravile nikakav prodor u dijelovima BiH u kojima su srpski i hrvatski narod u dominantnoj većini.

- Zvali smo ih u koaliciju i u pregovore, ali se nisu odazivali. U RS-u su se konačno odazvali. Napravljena je zajednička lista gotovo svih "probosanskih" stranaka (kako sebe kolokvijalno nazivaju bošnjačke stranke sa sjedištem u Sarajevu op.). I dijaspora je reagirala jer ljudi žele jedinstvo. Međutim, taj probosanski front bi se trebao svugdje ujediniti, ne samo u jednom dijelu, i definirati zajedničke stavove i crvene linije – kazao je Izetbegović.

Kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona BiH, Izetbegović je podsjetio na pritiske kojima je bio izložen u proteklih godinu dana.

- Ovo posljednje što je OHR predložio bi definitivno HDZ-u dalo mehanizme i blokade da zaustave što god žele i ne bi bilo predstavnika Bošnjaka u Domu naroda iz Goražda, Livna ili Posavskog kantona. Upravo tamo gdje je teško Bošnjacima oni moraju imati svoje predstavnike – izjavio je Izetbegović.

Naglasio je Izetbegović, govoreći o pravosuđu BiH, da do danas nitko nije odgovarao za opsadu Goražda i ubijanje civila, a naročito djece. Dodao je da je u protekle tri decenije SDA imala odgovor na sve probleme, te da taj odgovor nekada nije bio savršen, ali da su problemi uvijek bili rješavani.

- Vlast entiteta RS je pokušala oteti državnu imovinu i njene ovlasti. Šest puta Narodna skupština RS-a donese neustavne odluke i šest puta Pravni tim SDA pred Ustavnim sudom BiH to zaustavi. Šest na prema nula. To je velika stvar – poručio je Izetbegović.

Kada je u pitanju borba protiv inflacije i poskupljenja, Izetbegović je kazao da će prvi talas mjera Vlade FBiH obuhvatiti oko 800.000 osoba, te da će narednim koracima biti predviđena pomoć i većem broju građana, a naročito najosjetljivijih kategorija.

Prisutnima na tribini su se također obratili čelnici Kantonalnog odbora SDA BPK i Općinskog odbora SDA Goražde, priopćeno je iz SDA.

Dnevnik.ba

26. rujan 2022 09:02