StoryEditor

IZETBEGOVIĆ: Hrvati Bošnjake množe s nulom, oni nisu ugroženi, imaju i viška vlasti

Piše D  /  25.05.2018., 09:05h

Predsjedatelj Predsjedništva BiH i bošnjački lider Bakir Izetbegović gostovoa je u emisiji "Kopča" na TV1.

Kazao je da on Erdoganu nije bio gost, nego domaćin.

"Erdogan je trebao biti u službenom posjetu BiH krajem lipnja, ali je tu posjetu zbog izbora u Turskoj pomakao na kraj svibnja i tako je, između ostalog, došao na 6. kongres Turaka, te poslao određene izborne poruke. I ja sam poslao izborne poruke podržavajući njega jer vjerujem da on stabilizira Tursku. Ako je bilo šta štetno poručio u odnosu na Evropu i na Balkan, onda to može biti štetno, ali toga nije bilo. Turska u Europi igra vrlo važnu ulogu amortizera i prima milijune izbjeglica", kazao je Izetbegović.

Nema negativnih utjecaja

Turska je, smatra Izetbegović, važna za cijelu svoju regiju. "Da nema Turske, to bi sve bilo nestabilno, rat bi se prelio u Europu", rekao je Izetbegović i dodao da Turska nema negativne utjecaje u BiH. Dodao je i da je utjecaj Turske značajni u BiH od ruskog.

Na upit novinarke o tome kako je Angela Merkel komentirala posjet Erdogana, Izetbegović kaže da se šalila. "Pitala me što će nam to, ja sam kazao da će ono doći napraviti taj skup, kazao sam joj isto što i vama ovdje", tvrdi Izetbegović.

Na upit o tome može li Erdogan razgovarati s Putinom o BiH i je li mu o tome pričao, Izetbegović je oprezan. 

"Ja sam s Erdoganom razgovaro u tom smislu ako bude trebalo Putinu prenijeti poruku da on to uradi. Bojim se da Putin dobija jednostrane poruke iz Banjaluke i stavlja se na srpsku stranu", kategoričan je Izetbegović i dodao je: "Rusija se sve više stavlja na stranu RS-a, ako bude trebalo, razgovarat ću s Erdoganom, no za sada ne treba", tvrdi on.

Dobre namjere

"Nije mi bila namjera raditi promociju stranke ili sebe. To nama nije bio cilj, ja sam htio pomoći svom prijatelju (op.a. Erdoganu), a ako sam uspio napraviti promociju to mi je drago jer političari koriste svaku priliku za to", rekao je on. 

Unutarnji odnosi

Na upit zašto nema odnose s Dodikom i Čovićem kao s Erdoganom, Izetbegović okrivljuje kompliciran politički sustav i ratnu prošlost.. "Mi smo jedno vrijeme bili dobri, ali to je bilo na silu. Moramo smanjiti broj ustava, kantona, regija, smanjiti malo to sve, uvesti neki prag. Stalno se cjepka broj aktera koji vladaju Bosnom i Hercegovinom", rekao je on.

Što se Dodika tiče, on je simpatičan sugovornik za kavu ili ručak, nas politike rastavljaju: "Ne mogu ja s takvim čovjekom pit kavu u Banjaluci. On vrijeđa moj narod, bosanski jezik, slično je i s Čovićem. On mora imati više razumjevanja za Bošnjake", rekao je on. 

Dominantni Hrvati

"Bošnjaka u BiH ima 50 posto, na nivou države sudjeluju s 33 posto vlasti, pa tko je dobio onaj ostatak nego Hrvati, u Federaciji Bošnjaka ima 75 posto, a imaju 50 posto vlasti, Hrvati imaju 40 posto, a 22 ih je posto, opet su dobili na uštrb Bošnjaka, onda se kaže da se to više ne može trpit", rekao je Izetbegović pa dodao: "U Domu naroda Hrvati mogu zaustaviti što god hoće, to je anomalija, jači je od Zastupničkog doma. Sve to Hrvati drže, još tamo gdje u oni većina, tamo se Bošnjake množi s nulom. Hrvati su uzeli komad kolača više od Bošnjaka, a cijelo vrijeme je ta mantra da su Hrvati ugroženi iako sasvim dobro stoje", rekao je on. 

Cijelu emisiju pogledajte u videoprilogu: 

I.Crnjac/Dnevnik.ba

 

12. travanj 2024 00:52