Article_Top_970x250

Izetbegović: HDZ-ov zahtjev za "legitimnim političkim zastupanjem naroda" neprihvatljiv za SDA

nastavak politike ugnjetavanja

Izetbegović: HDZ-ov zahtjev za "legitimnim političkim zastupanjem naroda" neprihvatljiv za SDA

svibnja 06, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović pozdravio je službeni stav Njemačke da je u reformi izbornog zakonodavstva potrebno izmijeniti Ustav BiH, kako bi se u potpunosti implementirale presude Europskog suda za ljudska prava i otklonila diskriminacija prema dijelu građana BiH koji nisu iz tri konstitutivna naroda.

- SDA već dugo zagovara taj stav kroz bezrezervnu provedbu presuda Sejdić-Finci i ostalih, što je i obveza na europskom putu, sadržana u 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije. Zahtjev SDA je, dakle, da svaki građanin na svakom pedlju ove zemlje ima jednaka prava, da može glasati za koga god hoće i kandidirati se za svaku poziciju. I bez toga neće biti prihvaćene izmjene Izbornog zakona - napisao je Izetbegović na Facebooku, prenosi Fena.

Veoma značajnim smatra i stav Savezne vlade Njemačke da bi inzistiranje na načelu „legitimnog političkog zastupanja naroda“ moglo produbiti etničke podjele i otežati provedbu presuda Europskog suda za ljudska prava.

- Bez reduciranja nadležnosti domova naroda na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa ovaj zahtjev HDZ je neprihvatljiv za SDA, na čemu uporno inzistiramo i što jeste glavni kamen spoticanja u dugogodišnjim pregovorima sa HDZ-om naglasio je.

Izetbegović je na kraju naveo da se nada se da će izneseni stavovi Njemačke biti okvir za djelovanje novog Visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Dnevnik.ba