StoryEditor

Izetbegović Dodiku: Bošnjački rukovoditelji ne nose stigmu zločina i genocida

Piše D  /  26.03.2021., 07:03h

“Skaka je bio uspješan gradonačelnik, iza njega će ostati niz dobro osmišljenih i kvalitetno dovršenih projekata. Ne vidim razlog i potrebu da ga Dino Konaković vrijeđa i proziva. Nije Skaka kriv što je došlo do nesloge i odustajanja od podrške sinu Kemala Ademovića unutar ‘Četvorke’. Nažalost, sva politika stranaka ‘Četvorke’, a od jučer ‘Trojke’, je konflikt, svađa, optužbe i spinovanja. U posljednje vrijeme se svađaju međusobnom, i ta njihova svađa je upropastila šansu da dobijemo dva dobra gradonačelnika, Guzina u Mostaru i Bogićevića u Sarajevu. U svakom slučaju, ako se Bogić Bogićević predomisli, i prihvati kandidaturu, vijećnici SDA će glasati za njega, a zatim ćemo mu dati svu potrebnu podršku kako bi napravio uspjeh na poziciji gradonačelnika Sarajeva”, kazao je Izetbegović u intervjuu za Faktor.

Kako je kazao, predstavnici SIP-a će biti uključeni u rad Interresorne grupe  koja treba raditi na izmjenama Izbornog zakona BiH i na tome će inzistirati članovi SDA koji ulaze u sastav ove grupe.

Po meni je bilo jako bitno uključiti i predstavnike opozicije u rad grupe, ali nije bilo spremnosti polovine članova Zajedničkog kolegija Parlamentarne skupštine BiH za to. Odluke se u Zajedničkom kolegiju donose konsenzusom”.

Dodiku je poručio “neka se ne brine za Bošnjake i one koji ih predstavljaju”.

“Ne trebaju Bošnjacima njegovi komplimenti, niti lažna zabrinutost. Bošnjački rukovoditelji ne nose stigmu zločina i genocida kakvu je srpsko rukovodstvo stavilo na vrat cijelom srpskom narodu, ne nalaze se na ‘crnim listama’ State Departmenta, ne odlikuju ratne zločince, dijelovi BiH u kojima SDA i bošnjačko rukovodstvo imaju presudan utjecaj su ekonomski i životnim standardom bitno bolji od Republike Srpske. Samo Sarajevo prikupi više PDV-a od cijele RS. Nesretan je narod čiji su umirovljenici gladni, a rukovodstvo enormno bogato”, naveo je Izetbegović.

Cijeli intervju možete pročitati ovdje.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 14:46