StoryEditor
lider sda

Izetbegović: Dodika "ukloniti". Ne smije se dozvoliti da strani suci napuste Ustavni sud BiH

Piše fena  /  07.07.2023., 20:22h

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) traži od Vijeća za implementaciju mira, Ureda visokog predstavnika i država svjedoka Dejtonskog sporazuma da izvrše obveze iz tog sporazuma i da konačno i odlučno reagiraju i trajno zaustave secesionističke snage koje predvodi Milorad Dodik, kazao je predsjednik SDA Bekir Izetbegović, prezentirajući neke od zaključaka s današnje redovne sjednice Predsjedništva SDA u Sarajevu.

Izetbegović napominje da Dodik kao predvodnik takve politike mora biti uklonjen s političke scene. Predsjedništvo SDA konstantira da dosadašnja neodlučnost Vijeća za implementaciju mira, Ureda visokog predstavnika i država svjedoka Dejtonskog sporazuma samo dodatno osnažuje Dodikovu secesionističku politiku.

- Smatramo da su posljednje odluke visokog predstavnika, koje se odnose na zakone donesene u Narodnoj skupštini RS-a, dobrodošle, ali da nisu dovoljne. Bez smjena, ne vjerujemo da će doći do promjene stanja u BiH. Pozivamo Tužiteljstvo BiH da počne raditi svoj posao i s ustavnim i zakonskim obvezama prestane se povlačiti pred režimom Milorada Dodika. Propustili su da procesuiraju antiustavne referendume, kršenja odluka Ustavnog suda BiH i donošenje zakona u entitetu RS, kojima je napadnut ustavni poredak BiH – kazao je Izetbegović.

Napominje da nakon odluka visokog predstavnika kojima je izmijenjen kazneni zakon, a nakon potpisa koji je danas stavio Dodik na ukaz, ne postoji više nikakav izgovor ili alibi za nedjelovanje Tužiteljstva BiH.

Predsjedništvo SDA smatra da se nisu stekli uvjeti za povlačenje međunarodnih sudaca iz Ustavnog suda BiH, koji je, po Izetbegovićevim riječima, posljednja barijera koja stoji pred secesionističkim politikama. Ističe da se ne smije dozvoliti da u ovom trenutku strani suci napuste Ustavni sud BiH, a naročito da glas jednog suca u potpunosti može blokirati državu, što su Dodikovi zahtjevi.

Izetbegović podvlači da je pitanje državne imovine „crvena linija“, te da rješenja koja se nameću ovih dana, da se izvrši njena podjela na nivoe vlasti, ni u kom slučaju nisu prihvatljiva. Još jednom je napomenuo da jedini vlasnik državne imovine može biti Bosne i Hercegovina u skladu s presudom Ustavnog suda BiH.

Upozorio je stranke „Trojke“ da će snositi punu odgovornost pred građanima BiH, ali i historijom, ako nastave sa servilnom politikom u korist SNSD-a i HDZ-a. Predaja sigurnosnog sektora u ruke SNSD-a, prometnog i infrastrukturnog u ruke HDZ-a, te, kako je kazao, pokušaj da se preda kontrola nad snabdijevanjem plina i niz drugih ustupaka „pokazuju spremnost „Trojke“ da svoje fotelje nastave plaćati državnim interesima“.

- Pogubnim smatramo pokušaj stvaranja lažnog narativa o relaksaciji odnosa, novom, promijenjenom Dodiku, novim pregovaračima koji znaju kako treba s Dodikom, a SDA kao nije znala, jer se tako eutanazira javnost i umanjuje stvarna opasnost od posljedica secesionističke politike koju predvodi vlasnik entiteta RS – kazao je Izetbegović

Osudio je pokušaj rukovodstva Zastupničkog doma Parlamenta FBiH da, kako je rekao,  s lažiranim dokumentima, kršeći Ustav, zakone i Poslovnik, u ponoćnim satima, na prevaru, organizira sjednicu na kojoj bi bio izabran sudaca Ustavnog suda BiH. Napominje da bi za SDA  bio prihvatljiv sudac Hrvat, ali koji je referentan i koji ima potrebno iskustvo u pravosudnom sistemu, što sinoćnji prijedlog nije.

Predsjedništvo SDA, također,  osuđuje sve učestalije napade i pritiske na povratnike u entitet Republika Srpska, za koje odgovornim smatra vlasti u tom entitetu. Poziva državne institucije da osiguraju sigurnost povratnika i traži od EUFOR-a da ojača prisustvo u povratničkim područjima. Vladu FBiH i kantonalne vlade, Predsjedništvo SDA poziva  da povećaju iznose sredstava za održivi povratak u RS.

Dnevnik.ba

19. lipanj 2024 01:53