StoryEditor

Izetbegović: "Dodik bude tvrd na početku pa se smekša..."

Piše D  /  04.07.2020., 01:07h

Izetbegović je kazao da će domaćin sastanka u utorak biti Milorad Dodik, a da će se razgovarati o proračunu BiH, imenovanjima i drugim bitnim stvarima koje se konačno treba pokrenuti.

"Čoviću odgovara stanje ovakvo kakvo jeste. Mislim da hrvatski korpus dvostruko-trostruko dobiva više pozicija kada je u pitanju država i naravno da mu se ne pregovara dalje. Ja ne tražim ništa posebno novo, već samo da se ispoštuje Ustav i da se odredi što je bošnjačka kvota, koja hrvatska i koja srpska. Ne mislim da ćemo praviti neke bitnije pomake, ali ne možemo raditi samo ono za što je zainteresirana srpska strana", kazao je.

Izrazio je nadu da će u utorak biti postignut dogovor o onome što je uvijek dogovarano. Na pitanje kako komentira Dodikova uvjetovanja u vezi s imenovanjima, lider SDA odgovara:

"To je poznati Dodikov stil. Bude tvrd na početku, pa smekša i dogovori se. Ja ga razumijem, ali će i on razumjeti nas kao i gospodin Čović. Neće biti ničega ako se ne dogovori sve", poručio je Izetbegović.

Prokomentirao je i njemačko preuzimanja predsjedavanja Europskom unijom.

"BiH može očekivati snažniju podršku na europskom putu nego za vrijeme predsjedavanje Hrvatske, jer se tada dogodila i korona. Sada će se morati pokrenuti stvari naprijed i mislim da Njemačka zna uraditi svoj posao. Očekujem da će se BiH pokrenuti baš u njihovom mandatu", mišljenja je.

Izetbegović smatra da će rezultati izbora u Hrvatskoj imati utjecaj i na BiH, ali je iskoristio priliku i da pošalje poruku budućim pobjednicima.

"Tko god da pobijedi vrijeme je da shvati da treba mijenjati odnos Hrvatske prema BiH. Miješanje u unutrašnje stvari BiH i nametanje nije put da se pomaže BiH niti Hrvatima u BiH", rekao je.

Za kraj je prokomentirao izjavu ruskog ambasadora Petra Ivancova koji je poručio da "pokušaji da se BiH progura u NATO dovode u pitanje sigurnost i stabilnost".

"Imamo guranje Rusije u unutarnje stvari BiH. Odluke BiH o NATO-u su donošene davno, što ima Rusija veze s tim. To su odluke za koje su digli ruku i ljudi koji sada sjede u Predsjedništvu poput Dodika i SNSD-ovaca. U ovoj zemlji će biti vladavine zakonom, neće ovdje vladati Rusija ili bilo tko. Mi smo donijeli naše strateške odluke i zakone i po njima ćemo se kretati ka EU i NATO-u, sviđalo se to ili ne gospodinu ambasadoru", prenosi Klix.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 13:56