StoryEditor

"Izetbegović deklaracijom najavio sukobe, njegova politika ne može biti provedena mirnim putem"

Piše D  /  16.09.2019., 12:09h

-Trebamo iskoristiti ovu očiglednu javnu ratnu objavu političkim putem preko deklaracije SDA koja negira prava drugih naroda i Ustav BiH, a, vjerojatno, uzrokuje sukobe u budućnosti. Ovaj put moramo se potruditi i pokazati tko je kriv za te sukobe – rekao je Stevandić za TV “Pink”.

Stevandić je istaknuo kako se Republika Srpska neće ni uznemiriti, niti destabilizirati zbog ove deklaracije SDA jer ima vrlo stabilne institucije i jedinstvo.

On je podsjetio kako je Daytonski sporazum sporazum dva entiteta i tri naroda i može biti mijenjan samo uz njihov pristanak.

-Znači, postoji dvostruki ključ – srpski narod i entitet Republika Srpska. Svi znaju kako se ne može mirno provesti to da se Srbi odreknu Republike Srpske, svog identiteta i da pristanu na unitarnu BiH koju propagira Bakir Izetbegović – rekao je Stevandić.

On je podsjetio kako je Bakir Izetbegović stalno pričao kako ima više tenkova i pušaka, a da je njegov otac Alija 1991. godine rekao da je spreman žrtvovati mir za BiH.

-Mi opravdano sumnjamo da se takve neke ideje motaju i danas po glavama ljudi u SDA. Bakir na Kongresu SDA pomiče tu stepenicu tako visoko i uznemirava i svoje građane, ne samo Republike Srpske i regije – kaže on.

Stevandić navodi kako je riječ o tome da postoji frustracija, jer Bošnjaci kontroliraju oko 27 posto teritorije i imaju potpunu vlast, dok su ostali dio županije s mješovitim sastavom, kao i hrvatske županije, a Republika Srpska kontrolira 49 posto

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 07:30