Article_Top_970x250

"Izetbegović deklaracijom najavio sukobe, njegova politika ne može biti provedena mirnim putem"

nenad stevandić:

"Izetbegović deklaracijom najavio sukobe, njegova politika ne može biti provedena mirnim putem"

ruj 16, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Predsjednik Srpskog kluba u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Nenad Stevandić rekao je kako je Republici Srpskoj potrebna međunarodna akcija da pokaže kako je lider SDA Bakir Izetbegović, stranačkom deklaracijom kojom poziva na ukidanje entiteta, ali i zagovara “bosanski jezik” i identitet, najavio nemire i sukobe jer mirnim putem njegova politika ne može biti provedena.

-Trebamo iskoristiti ovu očiglednu javnu ratnu objavu političkim putem preko deklaracije SDA koja negira prava drugih naroda i Ustav BiH, a, vjerojatno, uzrokuje sukobe u budućnosti. Ovaj put moramo se potruditi i pokazati tko je kriv za te sukobe – rekao je Stevandić za TV “Pink”.

Stevandić je istaknuo kako se Republika Srpska neće ni uznemiriti, niti destabilizirati zbog ove deklaracije SDA jer ima vrlo stabilne institucije i jedinstvo.

On je podsjetio kako je Daytonski sporazum sporazum dva entiteta i tri naroda i može biti mijenjan samo uz njihov pristanak.

-Znači, postoji dvostruki ključ – srpski narod i entitet Republika Srpska. Svi znaju kako se ne može mirno provesti to da se Srbi odreknu Republike Srpske, svog identiteta i da pristanu na unitarnu BiH koju propagira Bakir Izetbegović – rekao je Stevandić.

On je podsjetio kako je Bakir Izetbegović stalno pričao kako ima više tenkova i pušaka, a da je njegov otac Alija 1991. godine rekao da je spreman žrtvovati mir za BiH.

-Mi opravdano sumnjamo da se takve neke ideje motaju i danas po glavama ljudi u SDA. Bakir na Kongresu SDA pomiče tu stepenicu tako visoko i uznemirava i svoje građane, ne samo Republike Srpske i regije – kaže on.

Stevandić navodi kako je riječ o tome da postoji frustracija, jer Bošnjaci kontroliraju oko 27 posto teritorije i imaju potpunu vlast, dok su ostali dio županije s mješovitim sastavom, kao i hrvatske županije, a Republika Srpska kontrolira 49 posto

Dnevnik.ba