StoryEditor

"Izetbegović čini sve kako bi se na izborima 2022. “slučaj Komšić” spustio na niže razine vlasti

Piše D  /  11.03.2021., 11:03h

Izjavio je to za portal Bild.ba politolog i aktivist Baranimir Galić komentirajući nedavne izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića kako „od izmjena Izbornog zakona nema ništa“.

To znači, prema mišljenju ovog politologa, isturiti podobne osobe koje su se izjasnile kao Hrvati na prva mjesta liste SDA i partnera na izborima za skupštine kantona i onda ih delegirati u Dom naroda Parlamenta Federaciji.

-Tom praksom želi doći do šest ruku u Domu naroda Parlamenta FBiH kako bi se Vlada FBiH mogla izabrati bez legitimnih predstavnika Hrvata – objašnjava Galić.

"Bakir ljubomoran na Republiku Srpsku"

Predsjednik SDA izjavama u kojima poručuje da neće doći do izmjene Izbornog zakona kupuje vrijeme i nastoji pobrati simpatije sarajevske javnosti na kroatofobnoj kampanji jer je očito, prema riječima Galića, poželjno govoriti da se Hrvatima nešto ne da.

Naglašava kako su Izetbegoviću ovakve izjave posebno važne i zbog sve lošijeg unutarstranačkog stanja i osipanja kadrova SDA koji, kao što se može primijetiti, mahom prelaze u NiP koju bi mogli nazvati B-SDA.

-S druge strane, Bakir je otvoreno priznao da mu je uzor političko uređenje Republike Srpske na koju je ljubomoran jer Federacija BiH, još uvijek, nije unitaran entitet poput spomenutog RS-a – kaže Galić za Bild.ba te dodaje:

-Najproblematičniji dio Izetbegovićevog intervjua FENI na koji se referiram je onaj dio u kojem govori o tome da je za SDA prihvatljiva provedba presude Ljubić, ako bi se Dom naroda Parlamenta FBiH derogirao na razinu Vijeća naroda RS koji ima beznačajne ovlasti. Izetbegovićeva je namjera upokojiti Hrvate kao politički faktor u BiH, a pod krinkom navodnog kompromisa i svojevrsnog ustupka koji je on spreman ponuditi.

Branimir Galić zaključuje kako se Izetbegović, kao predsjednik vodeće bošnjačke stranke, prema Hrvatima pokušava odnositi kao suveren prema svojim podanicima.

"Izetbegovićeve izjave su kršenje obveza potpisanih u Daytonu"

-Njegova jučer dana izjava malobrojne je doista iznenadila jer kršenje sporazuma na koji stavi potpis je jedna od osnovnih političkih odrednica stranke kojoj je na čelu, a kojoj je osnivač njegov otac Alija koji se služio sličnim obrascima.

Također, i nedavno uvjetovanje razgovora o izmjeni Izbornog zakona imenovanjem nove Vlade Federacije BiH je pravno nasilje, kršenje obveza potpisanih u Daytonu.

Podsjetimo, Razgovori o izmjenama Izbornog zakona ponovno su aktualizirani, a nedavno je održan i sastanak izaslanstava SDA i HDZ-a.

Bez obzira na to, Bakir Izetbegović se ne drži dogovora i prijeti blokadom izmjena Izbornog zakon BiH.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 01:18