StoryEditor

Izetbegović: Armija Republike BiH izrasla u veličanstvenu vojnu silu

Piše D  /  14.04.2021., 09:04h

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, čestitao je Dan Armije Republike BiH kazavši kako se njeni pripadnici nisu borili samo za očuvanje države BiH i živote njenih građana, već i za univerzalne ljudske i civilizacijske vrijednosti.

"Sutra obilježavamo godišnjicu formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine, vojne sile koja nije bila velika po brojnosti i naoružanju kojim je raspolagala, ali je po hrabrosti, požrtvovanju i ishodu borbe koju je vodila sasvim sigurno bila jedna od najvećih vojski koje je historija upamtila", napisao je Izetbegović na svojoj Facebook stranici.

Nastala od nenaoružanog naroda, nastavlja Izetbegović,  koji se suprostavio nadmoćnijem neprijatelju izrasla je u veličanstvenu vojnu silu koja je najprije uspjela zaustaviti nadmoćne neprijatelje, zatim se organizirati, rasti i jačati, i konačno oslobađati okupirane dijelove naše domovine. 

"Na tom putu Armija se nije borila samo za očuvanje države Bosne i Hercegovine i živote njenih građana, već i za univerzalne ljudske i civilizacijske vrijednosti koje su bile dovedene u pitanje. Danas, 25 godina od okončanja rata, jasnije je više nego ikad da bez naše herojske Armije ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine", naveo je Izetbegović. 

Ova godišnjica je prilika, smatra Izetbegović, da se sa posebnim pijetetom prisjetimo šehida i poginulih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine, koji su za odbranu domovine dali svoje živote. Njihova žrtva nas obavezuje da nastavimo ispravnim putem i da na tom putu nikada ne posustanemo.

R. I. / Dnevnik.ba 
 

19. travanj 2024 12:06