StoryEditor

Izetbegović: Alijin amanet da više budemo Bosanci nismo ispunili

Piše D  /  07.08.2018., 10:08h

Mnogo toga je bio Alija Izetbegović, Bošnjak, musliman, Bosanac i europejac i ostavio nam je u amanet da mi to sve budemo. Ostanimo svi i ono što jesmo, ali je vrijeme da više budemo Bosanci i samo taj dio amaneta Alije Izetbegovića još nismo ispunili - naglasio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

To je kazao tijekom programa „Bedem svjetlosti“ u okviru manifestacije „Dani otvorenih vrata 2018“ kojeg su večeras na platou amfiteatra Fonda memorijala na Kovačima povodom 93. godišnjice rođenja prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića organizirali Grad Sarajevo i Muzej „Alija Izetbegović“.

Izetbegović je zahvalio svima koji su se sjetili da obilježe rođendan njegovog oca, ne samo u Sarajevu, već i u Krajini.

- Obično obilježimo dan ‘preseljenja‘, sjetimo se nečeg novog. Za muslimane je i to svečan dan, jer kad je moj otac zaokružio svoj život, osjećao sam se tužno, ali i svečano, jer se časno završila borba puna patnje - poručio je Izetbegović.

Naglasio je da je sjećanje na Aliju Izetbegovića ustvari sjećanje na herojsko doba kojem su mnogi svjedočili, sudjelovali u njemu i dali svoj doprinos.

Poručio je da se vratila bh. država, vojska, identitet Bošnjaka, ime jezika, ravnopravnost i sloboda te da je mnogo toga postignuto u vremenu koje je obilježio Alija Izetbegović. Sjećanje na njega je, dodao je, sjećanje na ponos i herojsko vrijeme.

Izetbegović ističe da će neki kazati da je BiH i dalje podijeljena na entitete, da armija nije jaka, ali je, ističe, BiH nezavisna država priznata u Ujedinjenim nacijama koja ima jednu vojsku, a ne tri.

- Presudama Ustavnog suda mi smo postali konstitutivan narod na svakom pedlju ove zemlje i to svaki od tri naroda, ali valja raditi dalje na tome - poručio je Izetbegović.

Opisujući osvijetljeni bedem iznad Muzeja, Izetbegović je kazao da upravo ta dva simbola podsjećaju na Aliju Izetbegovića.

- Njegova misao je bila svjetlo. U vremenu kad se od vjere pravio mrak, Alija je branio vjeru i obranio je. Alija je bio borac koji nikoga nije napadao, bio je kao bedem, strpljiv, snažan, uporan - kazao je.

Iako je umro prije 15 godina, zaključio je Bakir Izetbegović, lider i političar Alija Izetbegović je još uvijek živ kroz svoje postupke.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 09:37