StoryEditor
godišnjica smrti

Izetbegović: "Alija se u isto vrijeme borio za muslimansku stvar i građansku državu"

Piše desk  /  19.10.2022., 23:36h

U Narodnom pozorištu u Sarajevu večeras je održana akademija povodom 19. godišnjice smrti Alije Izetbegovića. Tim povodom govorili su Bakir Izetbegović i njegova sestra Sabina Berberović.

On je kazao kako je narodu BiH danas potrebnije sjećanje na Aliju nego njemu samom.

"Mislim da nam je itekako potrebno sjećanje na rahmetli Aliju i jedno herojsko vrijeme koje je on obilježio kada je BiH ponovo stekla državnost, kada je ponovo napravila vlastitu vojsku, na jedno teško vrijeme kada smo se uspravili na različite načine - i kao narod i kao država. Jedno posebno vrijeme kojeg se treba sjećati i kojeg ne bi bilo bez ličnosti rahmetli Alije. Zato mislim da je to potrebnije nama nego samom Aliji", kazao je Bakir Izetbegović.

Na konstataciju da je Alijina retorika više građanska nego mnoge građanske retorike u BiH danas, Izetbegović kaže da je njegov otac bio i musliman, Bošnjak i demokrata, prenosi Klix.

"Alija Izetbegović je bio jedan uvjereni musliman i borio se za muslimansku stvar i za pravilnu afirmaciju i razumijevanje naše vjere, a u isto vrijeme je bio uvjereni demokrata. Kada je BiH u pitanju, čuvena je njegova definicija da to nije samo parče zemlje na brdovitom Balkanu nego da je to vjera da različite kulture i identiteti mogu funkcionirati zajedno. Alija je sve to troje na jedan skladan način. To nije u sukobu, etnički princip, građanski princip. Mi jesmo i Bošnjaci i Bosanci, bili smo i Jugosloveni, i muslimani smo većinom. Sve je to po meni u skladu i po onome kako me otac odgajao i ponašao se u politici zato ne bih rekao da je zastupao samo građanski princip. Naravno da jeste zagovarao, ali je bio i izuzetan Bošnjak i uvjereni musliman", riječi su Bakira Izetbegovića.

Njegova sestra Sabina koja je osnovala Fondaciju Alija Izetbegović, a koja je zajedno sa muzejom Alije Izetbegovića organizirala današnju akademiju, rekla je da je vrlo važno obilježavati dan kada je "otišao" njen otac jer je ostavio ostavštinu, ali da treba biti oprezan jer je prezirao kult ličnosti.

"Pokušavamo to činiti na diskretan način, sjećajući se njega, ali i onih vrijednosti za koje je on živio i borio se", rekla je ona.

Dnevnik.ba

10. srpanj 2024 05:41