StoryEditor
svu u politiku

Izbori u Hrvatskoj: Bračne i rođačke veze hrvatskih političarki i političara

Piše hina  /  29.03.2024., 17:33h

Činjenica da bi supružnici Puljak, Marijana i Ivica, mogli dijeliti klupu u novom sazivu Hrvatskog sabora, nije novost u hrvatskom političkom životu koji je unatrag tri desetljeća svjedočio bračnim i bratskim ‘parovima‘.

Prije Puljkovih, u Sabor su 2020. godine ušli bračni par Raspudić, Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić, a pokušat će u njega ući i na izborima 17. travnja, Marija u 1. jedinici, a Nino u 2. izbornoj jedinici.

Uz bračni par Puljak (Centar), u Saboru bi se mogla naći i Lana Pavić, daljnja Marijanina sestrična, odnosno „rođakinja u 3. koljenu“.

Prije Puljkovih i Raspudića jedan bračni par u Saboru bio je sredinom 90-ih, u tadašnjem Županijskom domu. Radi se o bračnom paru Aras, Terezi Ganza Aras i Davoru Arasu, ona je zastupala HSLS, a Davor HDZ.

U hrvatskom političkom životu trag su ostavila i neka braća i sestre, prenosi Hina.

U prvom desetljeću hrvatske samostalnosti to su bila braća Granić, Mate i Goran, prvi je bio HDZ-ov potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova, drugi HSLS-ov zastupnik i potpredsjednik Sabora.

Početkom 2000. godine zamijenili su uloge, Mate Granić je bio zastupnik, a Goran Granić potpredsjednik Račanove vlade.

Od 2011. do 2015. u Hrvatskom saboru su zajedno sjedili i HGS-ovi brat i sestra, Željko Kerum i Nevenka Bečić, ona više nego on.

Kad su novinari problematizirali njegovo ‘zaobilaženje‘ Trga svetog Marka, tj. Sabora, Kerum im je objasnio da nema potrebe tamo dolaziti, jer mu je ondje sestra Nevenka koja ga o svemu informira te je on u sve upućen.

U posljednji saborski saziv također su, na listi Domovinskog pokreta, izabrani brat i sestra, Miroslav Škoro i Vesna Vučemilović.

Kad se Škoro, predsjednik i utemeljitelj Domovinskog pokreta u ljeto 2021. s puno gorčine razišao sa strankom, sa sestrom je završio u Klubu Hrvatskih suverenista u kojem je Vučemilović ostala do kraja mandata, a Škoro se ‘preselio‘ u Klub Pravedna Hrvatska, rijetko uzimajući riječ u saborskim raspravama.

U krvnom srodstvu nisu, ali su obiteljski povezani SDP-ov Arsen Bauk i HDZ-ova Danica Baričević, koji 17. travnja idu po još jedan mandat.

"Tonči Baričević, Daničin suprug, moj je drugi rođak, naše none Mikica i Stana su sestre, a naša djeca su treći rođaci", potvrdio je Bauk.

Obiteljski su vezani i Gordan Jandroković i Zoran Milanović, predsjednik Sabora koji na listi HDZ-a želi osvojiti novi mandat i predsjednik države koji želi postati premijer, a čije ime nije ni na jednoj izbornoj listi, niti je formalni izborni sudionik. Jandroković je, naime, oženio Milanovićevu sestričnu Sonju, a njen otac Ante, je Milanovićev ujak.

Dnevnik.ba

 

24. svibanj 2024 05:09