StoryEditor

Izbor glavnog federalnog tužitelja odgođen za 60 dana

Piše D  /  23.10.2020., 11:10h

Odluka o odgađanju izbora glavnog tužitelja Federalnog tužiteljstva donesena je na sjednici Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, nakon provedene rasprave. Trebalo bi da u roku od 60 dana OHR i Ustavni sud daju svoje mišljenje.

Prethodno je priopćeno da je na rang listi kandidata za glavnog federalnog tužitelja prvi Munib Halilović sa 132,8 bodova, drugi Dubravko Čampara sa 132,1, a treći Saša Sarajlić sa 123,6 bodova.

Mjesto glavnog federalnog tužitelja upražnjeno je još od 2018. godine, a ovu funkciju trenutno kao vršitelj dužnosti obnaša Tihomir Jurko.

On je imenovan za vršitelja dužnosti glavnog federalnog tužitelja na sjednici VSTV-a u studenom 2018. godine, jer je tadašnji glavni tužitelja Zdravko Knežević otišao u mirovinu.

Natječaj za glavnog federalnog tužitelja zatvoren je 1. rujna, a na tu poziciju se tada prijavilo šest kandidata, među kojima i Oleg Čavka i Miroslav Marković, ali i Jurko, za kojeg se govorilo da ima najveće šanse.

U međuvremenu, Marković je otišao u mirovinu, dok je Jurko početkom ovog mjeseca povukao svoju kandidaturu.

Na poziciju glavnog tužitelja Federalnog tužiteljstva, prema Ustavu Federacije BiH, trebalo je da bude izabran kandidat koji se izjašnjava kao Ostali ili kao Srbin.

Stoga su u uži krug ušli Čampara koji se izjašnjava kao Ostali i Sarajlić koji se izjašnjava kao Srbin.

Prema Ustavu Federacije BiH, od šest funkcija - premijer, predsjedavajući Predstavničkog i Doma naroda FBiH, predsjednik Vrhovnog suda FBiH i glavni federalni tužitelj, najviše mogu popuniti dvije iz reda jednog konstitutivnog naroda.

Nakon raspisivanja konkursa, zaključeno je da će se s procedurom izbora glavnog tužitelja sačekati do izbora zakonodavne i izvršne vlasti.

Međutim, u međuvremenu je došlo do izbora predsjedavajućeg Doma naroda FBiH i predsjednika Ustavnog suda FBiH, oboje iz reda hrvatskog naroda.

S obzirom na to da na poziciju glavnog tužitelja, u skladu s odredbama Ustava, ne može biti imenovan pripadnik iz reda hrvatskog naroda, vršitelj dužnosti glavnog tužitelja je povukao svoju kandidaturu, jer bi njegovo dalje učešće bilo protuustavno i kosilo bi se s pravilima integriteta.

Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija rekao je da je situacija vrlo neuobičajena i da se do sada nije događala.

On kaže da mu je prihvatljiva ideja Podvijeća, koje je predložilo da se izbor odgodi na 60 dana.

"Nije zgoreg tražiti mišljenja relevantnih institucija, odnosno Ustavnog suda FBiH i ne vidim zašto to pravo ne bismo iskoristili u procesu opredjeljivanja u ovoj tački dnevnog reda", rekao je Tegeltija, javlja Srna.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 00:02