StoryEditor

Izbor članova Predsjedništva BiH: Za SDA su neprihvatljiva asimetrična rješenja

Piše D  /  13.10.2017., 02:10h

SDA nikada nije promijenila stav po ovom pitanju, niti je bilo koji zvaničnik Stranke dao izjavu kakva se imputira, piše Fena.

Naprotiv, svaki put smo ukazivali na neprihvatljivost bilo kakvih asimetričnih rješenja. Bili smo spremni, kao uostalom i sve političke stranke u BiH, da se u okviru šire reforme Ustava BiH u travnju 2006. godine, prihvati izbor sva tri člana Predsjedništva BiH u državnom parlamentu.

Smatramo da danas nije realno promijeniti način izbora članova Predsjedništva BiH, te da će ostati na snazi dosadašnji direktan izbor. U ovom momentu očigledno nema spremnosti drugih političkih stranaka za širu reformu Ustava - priopćili su iz SDA.

Navode da političke stranke iz entiteta RS ne pristaju da se sva tri člana Predsjedništva BiH biraju u državnom parlamentu, a za SDA je neprihvatljiva bilo kakva asimetrija.

HDZ BiH kod eventualnog indirektnog izbora u državnom parlamentu insistira na dominantnoj ulozi Doma naroda što je, također, za SDA neprihvatljivo.

U slučaju izbora u državnom parlamentu odluka o izboru mora biti na Zastupničkom domu. SDA je uvijek spremna nastaviti razgovore o reformi Ustava BiH i Izbornog zakona na bazi Fileovog modela tamo gdje se stalo, zaključuje se u priopćenju.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 10:23