StoryEditor
huliganski neredi u ateni

Izbodenim Boysima u Grčkoj se ne pruža adekvatna pomoć, hrvatski konzulat im spušta slušalicu?

Piše desk  /  10.08.2023., 12:26h

Nastavlja se istraga navijačkih nereda u Ateni uoči susreta AEK-a i Dinama u kojima je jedan grčki navijač smrtno stradao. U ovom trenutku se u grčkom pritvoru nalazi preko 90 hiligana iz Hrvatske koji čekaju sudski postupak, a detalji koje doznaje Index iz krugova u Ateni su jezivi.

Iako se spominjalo da su izbodena tri Bad Blue Boysa, ispostavilo se da njih sedmorica imaju ubodne rane (od čega ih samo jedan ima sedam) te su još najmanje dvojica pogođeni signalnom raketom. U ovom trenutku, prema istom izvoru, u stanici su i nije im pružena adekvatna liječnička pomoć.

Krije li grčka policija podatke?

U ovom trenutku je nejasno zašto ti navodi nisu bili dostupni javnosti s obzirom na to da su iz policije curile informacije o nekim drugim događajima iste večeri. U grčke medije je čak dospjela i snimka koja pokazuje kako grčka policija prati kolonu hrvatskih navijača, ali se detaljniji podaci o ozlijeđenima još uvijek ne znaju.

Takvi podaci bi ukazali na to da su grčki navijači koristili noževe, ali se podaci o tome ne mogu pronaći ni u jednom dostupnom izvještaju. Osim toga, izvor javlja da su im uskraćena i druga osnovna prava poput hrane.

Veliki problemi i u konzulatu

Problem, kako dozne Index, nije samo s policijom i njihovom komunikacijom. Bad Blue Boysi koji se ne nalaze u pritvoru već nekoliko dana bezuspješno pokušavaju dobiti hrvatski konzulat u Grčkoj, ali im se odmah spušta slušalica.

Pitanje je zašto nitko u ova tri dana nije posjetio preko 90 hrvatskih državljana u pritvoru, posebno s obzirom na to da postoje indicije da se s pritvorenim navijačima ne postupa po pravilima struke, kada je riječ o policiji i pravosuđu.

Naime, Boysi još uvijek nemaju odvjetnika. Iako su Grci jučer objavili kako im je jedan dodijeljen po službenoj dužnosti, taj je priznao da ne zna "ništa o ovom slučaju". U međuvremenu se navijače na ročišta izvodi bez odvjetnika, ali i prevoditelja.

Grčka se u dosadašnjem dijelu postupka pokazala vrlo neorganiziranom. Već je sedam visokih dužnosnika policije smijenjeno, a ključne informacije variraju od medija do medija.

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 15:24