StoryEditor
snimanje filma

Izašli prvi kadrovi Sedlarovog filma u kojem Kevin Spacey glumi Franju Tuđmana

Piše desk  /  07.01.2022., 19:43h
Nakon što se proširila vijest da će Kevin Spacey glumiti Franju Tuđmana u nadolazećem hrvatskom filmu, sada su se pojavili i prvi kadrovi.

Scene je objavio HRT, a Jakov Sedlar je komentirao odabir Spaceyja.

"To je jedan izuzetno zanimljiv čovjek bogate prošlosti, čovjek koji ima sve moguće nagrade – od dva Oscara pa do kazališnih nagrada", rekao je, prenosi Index.hr.

Govoreći o kontroverzama vezanim uz glumca koji je optužen za seksualno zlostavljanje, Sedlar je rekao da je Spacey "genijalan glumac kojeg poznaje godinama i koji mu je prijatelj".

"Ja vjerujem u njegovu priču. To je sve što mogu kazati o ovome", rekao je Sedlar.

Premijera na Tuđmanov stoti rođendan

Premda Spacey glumi Franju Tuđmana, Sedlar napominje da to nije film o prvom hrvatskom predsjedniku.

"Bio sam dobar prijatelj i blizak suradnik pokojnog predsjednika Tuđmana. Da njega nije bilo, mislim da ne bi bilo niti demokratske nezavisne Hrvatske, članice Europske unije. Tako misli velika većina ljudi koja je glasala za predsjednika Tuđmana. Nije to film samo o njemu. To je film o cijelom kontekstu, o onome što je prethodilo stvaranju Hrvatske. Bez tog konteksta nije moguće razumjeti priču. Film će biti zanimljiv upravo zbog toga. Tu je puno stvari koje treba kazati, pogotovo za mlade generacije i za publiku vani. Film će zbog Kevina Spaceyja igrati po cijelom svijetu", objasnio je.

Prema Sedlarovim riječima, Spacey se temeljito pripremio prije nego što je pristao igrati prvog hrvatskog predsjednika te je pročitao nekoliko knjiga i sve što je mogao na internetu.

"Došao je savršeno dobro informiran o njemu. Takav je tip glumca. Ne bi pristao igrati nekoga da ne stoji iza toga, iza svoje uloge i te osobnosti koju tumači. Znao je masu detalja. On apsolutno poštuje predsjednika Tuđmana, tako ga i igra", rekao je redatelj i dodao kako je Spacey već napustio Hrvatsku.

Film će premijeru imati 14. svibnja, na Tuđmanov stoti rođendan.

"Premijera će biti po cijeloj Hrvatskoj. Mislim da Hrvatska zaslužuje vidjeti film o čovjeku koji je otac države. Pogotovo mlade generacije zaslužuju vidjeti što se sve skupa događalo. Film će zbog Spaceyja igrati i u sedam američkih gradova, što je fantastično jer će imati američku distribuciju za američku publiku. Mislim da će to povući i neke druge države da organiziraju premijere našeg filma", poručio je redatelj.

Spacey mora platiti 31 milijun dolara odštete

Kevin Spacey se dan uoči Silvestrova pojavio u Zagrebu nakon čega su krenula nagađanja o tome da je glumac u Hrvatsku došao snimati novi film. Vijest se pokazala točnom, Spaceyja je pozvao Jakov Sedlar da glumi prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana u igranom dokumentarnom filmu za koji je scenarij napisao Hrvoje Hitrec.

Spaceyju ovo nije bio prvi posjet Hrvatskoj. Prije 13 godina bio je u Dubrovniku i na Hvaru nakon boravka na Sarajevo Film Festivalu.

U studenom je odlučeno da mora platiti gotovo 31 milijun dolara odštete produkcijskoj kući koja stoji iza Kuće od karata, serije u kojoj je glumio do otkaza dobivenog zbog optužbi za seksualno uznemiravanje.

Val optužbi koji je prekinuo karijeru 62-godišnjeg glumca počeo je 2017. godine. Prvu ulogu nakon optužbi za zlostavljanje Spacey je dobio ljetos.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 08:24