StoryEditor
lurd

Izaslanstvo MO i OSBiH na ceremoniji počasti vojnicima palim u svim ratovima

Piše fena  /  13.05.2022., 15:54h
Izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u katoličkom svetištu Lourdes u Francuskoj, kojeg predvode zamjenik ministra obrane BiH Mijo Krešić i zamjenik načelnika Zajedničkog stožera OSBiH Ivica Jerkić, danas je sudjelovalo na svečanoj ceremoniji počasti vojnicima palim u svim ratovima.

Dio je to počasnog programa 62. međunarodnog vojnog hodočašća u ovom gradu, na kojem sudjeluju vojnici i policajci iz četrdesetak zemalja svijeta, a koje se službeno otvara kasno večeras.

Predvođeni Vrhbosanskim nadbiskupom i apostolskim upraviteljem Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomom Vukšićem, 24 pripadnika OS i MOBiH katoličke vjeroispovijesti od 12. do 16. svibnja hodočaste na ovom mjestu, kao simbol susreta zaraćenih strana u Drugome svjetskom ratu, u ovom francuskom gradiću, gdje se, prema predaji, 1858. godini djevojčici Bernardici Soubirous ukazala Djevica Marija.

Privremeno sastavljenom postrojbom OSBiH, koja po 21 put sudjeluje na ovom hodočašću u Lourdesu, zapovijeda pukovnik Hrvoje Turudić.

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga Republike Hrvatske dan su otpočeli zajedničkom misom u Bazilici svete Krunice, koju je predvodio mons. Vukšić.

I ove godine međunarodno vojno hodočašće obuhvata bogat duhovni program, ali i međunarodnu konferenciju.

Ovo okupljanje različnih vojski, koje koriste prigodu predstaviti svoje tradicije, ceremonijal i glazbu, za hodočasnike iz BiH završava svetom misom u ponedjeljak 16. maja.

Povratak u BiH planiran je za utorak 17. svibnja, preko Padove i obilaska Bazilike sv. Antuna Padovanskog u Italiji, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 01:57