StoryEditor
krajnja mjera

Izaslanstvo EU u BiH: Novac za izbore će biti osiguran, ako bude potrebno - preko bonskih ovlasti

Piše desk  /  24.05.2022., 21:51h

“Institucionalno rješenje bi bila najbolja opcija, jer bi to značilo lokalno vlasništvo. EU blisko surađuje sa svojim međunarodnim partnerima, uključujući OHR, na pronalaženju rješenja koje bi u potpunosti osiguralo financijska sredstva za predstojeće izbore”, kazali su iz Izaslanstva.

Izaslanstvo Europske unije u Bosni i Hercegovini u utorak je kritiziralo ministre HDZ-a BiH zbog blokiranja odluke o financiranju predstojećih izbora.

Iz Izaslanstva EU su ocijenili kako je HDZ ovim potezom iskazao nepoštovanje prema demokraciji.

“Ministri HDZ-a BiH koji blokiraju odluke o financiranju predstojećih izbora iskazuju nepoštovanje prema demokraciji. Nema sumnje da će biti osigurana financijska sredstva za izbore. Ako bude potrebno, i kao krajnja mjera, preko bonskih ovlasti”, rečeno je za N1.

Izaslanstvo Europske unije u BiH poručuje kako je ostalo malo vremena.

“Institucionalno rješenje bi bila najbolja opcija, jer bi to značilo lokalno vlasništvo. EU blisko surađuje sa svojim međunarodnim partnerima, uključujući OHR, na pronalaženju rješenja koje bi u potpunosti osiguralo financijska sredstva za predstojeće izbore”, kazali su iz Izaslanstva.

Podsjećamo, danas se u medijima pojavila informacija da je namjeru visokog predstavnika Christiana Schmidta da donese odluku kojom bi se naredilo izdvajanje sredstava za Opće izbore u BiH blokirao Johann Sattler, šef Izaslanstva EU u BiH.

Povodom ovih navoda, parlamentarac EU Thomas Waitz uputio je pitanje Josepu Borrellu, šefu EU diplomacije.

“Kakvo pravo ima naš ambasador da spriječi OHR u osiguranju financiranja izbora? Josep Borrell, je li to dogovoreno s Bruxellesom? Pozivam Johanna Sattlera da bezuvjetno omogući financiranje izbora u BiH”, rekao je Waitz.

Dnevnik.ba

12. svibanj 2024 17:20