StoryEditor
priopćenje

Izaslanstvo EU o Schmidtovoj odluci: Pozivamo političke lidere da ispoštuju obvezu potpisanu u Bruxellesu

Piše FENA  /  03.10.2022., 00:06h

Europska unija u Bosni i Hercegovini prima k znanju odluku visokog predstavnika Schmidta o izmjenama Ustava Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine (BiH). To je bila odluka isključivo visokog predstavnika. Izvršne ovlasti visokog predstavnika (Bonske ovlasti) treba koristiti isključivo kao krajnju mjeru protiv nepopravljivih nezakonitih radnji, priopćilo je Izaslanstvo EU u BiH.

- Jačanje funkcionalnosti institucija BiH ključni je prioritet na putu BiH ka članstvu u EU. Tijekom skoro godinu dana, EU i Sjedinjene Američke Države su facilitirale razgovore o ustavnoj i izbornoj reformi. Duboko žalimo što političke stranke nisu uspjele postići izbalansirani dogovor o paketu reformi koji bi sveobuhvatno odgovorio na neriješena pitanja, uključujući funkcionalnost FBiH i Doma naroda FBiH.

Ustavna reforma, u skladu sa zahtjevima iz odluka Europskog suda za ljudska prava i Venecijanske komisije, u dijelu koji se odnosi na Predsjedništvo BiH i Dom naroda BiH, je i dalje hitan i neispunjen zadatak. Neprovedene su i preporuke OSCE-ovog ODIHR-a i GRECO-a u vezi s transparentnošću i integritetom izbora. Lideri političkih stranaka u BiH su se dogovorili 12. lipnja u Bruxellesu da će se pozabaviti ovim pitanjima u roku od šest mjeseci nakon formiranja nove vlasti. Pozivamo ih da ispoštuju ovu obavezu - navodi se u priopćenju.

Europsko vijeće je nedavno izjavilo da je spremno dodijeliti Bosni i Hercegovini kandidatski status i uputilo poziv Komisiji da izvijesti o provođenju 14 ključnih prioriteta. Nakon današnjih izbora, EU vjeruje da će svi politički akteri raditi zajedno kako bi osigurali brzo formiranje zakonodavne i izvršne vlasti na svim razinama. EU očekuje od novoizabranih dužnosnika da preuzmu punu odgovornost za provedbu ambicioznih reformi s ciljem unapređenja interesa građana, kao i daljeg napretka zemlje na europskom putu, a u skladu s 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije, dodaje se u priopćenju.

Dnevnik.ba

05. prosinac 2022 08:03