StoryEditor
posjet ugroženom području

Izaslanstva vlada FBiH i HNŽ-a obišla potresom pogođeni Stolac

Piše fena  /  19.05.2022., 20:06h

Izaslanstva Vlade Federacije BiH i Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u četvrtak su posjetila Grad Stolac i održala sastanak s gradonačelnikom Stjepanom Boškovićem na temu modela pomoći ugroženim područjima nakon potresa koji su pogodili Hercegovinu

Gradonačelnik Bošković zahvalio je čelnicima dvaju vlada na iskazanom razumijevanju i spremnosti na konkretnu potporu u sanaciji štete u Stocu, naglasivši kako bez pomoći svih razina, od županijske i federalne, do Vijeća ministara BiH, Stolac nije u mogućnosti samostalno sanirati velike posljedice potresa.

Istaknuo je kako su urađena preliminarna izvješća o razmjerima oštećenja i kako se u ovom trenutku može govoriti o oko 4,5 milijuna KM, ali i kako povjerenstva za procjenu još uvijek rade na terenu te će početna predviđanja biti još i veća, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

''Nakon što sam dobio cjelovitu informaciju o stanju na terenu potresom pogođenih područja, zajedno s nekoliko resornih ministara iz HNŽ-a, posjetio sam Stolac, Čapljinu i Ravno i osobno se uvjerivši u razmjere nastale štete. Najavio sam odmah i konkretnu potporu koju ćemo pružiti te smo na sjednici Vlade, nakon što su stečeni svi zakonski uvjeti, proglasili stanje prirodne nepogode na prostoru HNŽ-a", rekao je predsjednik županijske vlade Nevenko Herceg.

Premijer HNŽ-a vjeruje kako se zajedničkim naporima svih razina vlasti mogu, u optimalnom vremenu, sanirati štete nastale potresom, kako bi se građani pogođenih područja osjećali sigurnije.

Herceg se nada kako će se i predstavnici međunarodnih organizacija koje djeluju u BiH također žurno, u skladu s raspoloživim novčanim i materijalnim mogućnostima, uključiti u proces saniranja i obnove stradalih područja u HNŽ-u.

''Neupitna je naša spremnost da pomognemo Grad Stolac i druga stradala područja u HNŽ-u. To potvrđuje i sama činjenica da smo došli na ovaj sastanak i time pokazali našu punu potporu kako gradonačelniku, tako i svim građanima i Stoca i susjednih općina'', kazao je predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić, u čijem je Izaslanstvu bila i dopredsjednica Vlade FBiH i federalna ministrica financija Jelka Miličević te nekoliko federalnih resornih ministara. Sastanku su nazočili i predstavnici federalne i županijske Uprave za civilnu zaštitu.

Zajednički je zaključak svih sudionika današnjega sastanka kako treba napraviti jasan red prioriteta i uključiti sve instance vlasti da se čim prije otklone i saniraju posljedice ove prirodne nepogode. Članovi današnjih izaslanstava  obišli su i dvije oštećene školske zgrade u Stocu, posjetivši potom i dom ožalošćene obitelji Sefo.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 07:54