StoryEditor

Izaslanici Doma naroda PSBiH ukazali na problem nacionalne zastupljenosti

Piše D  /  11.06.2020., 01:06h

Izvještaj je pripremila Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH, a izaslanici su ga na današnjoj sjednici Doma naroda razmatrali kada su i predložili na usvajanje nekoliko zaključaka kojim se traži pravedna zastupljenost.

Izaslanik Kluba Bošnjaka Asim Sarajlić (SDA) predložio je zaključak kojim se traži da svi odgovorni u policijskim strukturama poštuju Ustav i Zakon o policijskim službenicima BiH, posebno član četiri koji govori upravo o nacionalnoj zastupljenosti prema popisu stanovništva iz 1991. godine.

To nije prihvaćeno, ali je podržan zaključak izaslanika Kluba Srba Sredoja Novića (SNSD) kojim traži od Vijeća ministara da razmotri spolnu i nacionalnu strukturu u policijskim strukturama po zvanjima, radnim mjestima, odjelima i sektorima, te da se u roku od šest mjeseci to uskladi sa zakonskim odredbama.

Usvojen je i zaključak izaslanice Kluba Hrvata Doma naroda PSBiH Marine Pendeš (HDZ) kojim su zatražene izmjene zakona u cilju reguliranja tog pitanja u organizacijskim jedinicama na način da se osigura najmanje 10 posto zastupljenosti manje zastupljenog i spola i nacionalnosti.

Izaslanici nisu usvojili Specijalni izvještaj o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini, ali su upozorili na tu problematiku i zatražili da naredni izvještaj uključi i broj graničnih policajaca, budući da se zna da postoji nedostatak tog kadra za adekvatan odgovor na migrantsku krizu.

Nisu usvojeni brojni izvještaji, među kojima su o zaštiti osobnih podataka, zbrinjavanju izbjeglica i stranaca pod supsidijarnom zaštitom, stanju u oblasti migracija kao ni nekoliko izvještaja o provedenoj reviziji učinka o različitim temama, ali ni izvještaji Kolegija o postizanju suglasnosti za nekoliko zakona i izvještaja.

Nakon što su izaslanici u Klubu Srba bili suzdržani u drugom krugu glasanja, podržani su izvještaji o stanju prava osoba s intelektualnim i mentalnim poteškoćama te zabrani fizičkog kažnjavanja djeteta koje je pripremila Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 22:46