StoryEditor

Iz VSTV pozvali na donošenje novog zakona o VSTV-u

Piše D  /  21.06.2019., 06:06h

Članovi Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine usuglasili su odgovor na pismo međunarodne zajednice, navodeći da su primili k znanju zabrinutost i većinu konstruktivnih kritika.

U odgovoru na zajedničko pismo koje su im 28. svibnja uputili OSCE, Američko veleposlanstvoi Izaslanstvo EU, VSTV konstatira da je svjestan kašnjenja u provođenju postupka imenovanja nositelja pravosudnih funkcija, kao i sudaca Ustavnog suda FBiH.

- Ističemo da je to kašnjenje u najvećoj mjeri posljedica i objektivnih uzroka, kao što je usvajanje novog normativnog okvira za imenovanja, a ne samo naših subjektivnih propusta - navodi se u pismu VSTV-a, prenosi Fena.

Dodaju da će pristupiti intenziviranju tih postupaka i izvršiti imenovanja, uz stalno analiziranje normativnog okvira u ovoj oblasti, navodi se u priopćenju VSTV-a.

U pismu se ističe da je VSTV počeo pratiti novousvojeni sustav ocjenjivanja, kao i da čvrsto ostaje kod odluka iz oblasti financijskih izvještaja nositelja pravosudnih funkcija i da pripremaju revidirani tekst Pravilnika o podnošenju, provjeri i obradi tih izvještaja, koji neće biti suprotni preporukama europskih eksperata.

U pismu se poziva zakonodavna vlast da što prije donese novi zakon o VSTV-u, zasnovan na preporukama eksperata Europske komisije i mišljenjima Venecijanske komisije.

- U narednom periodu izradit ćemo vlastiti reformski program i prezentirati ga na konvenciji planiranoj za studeni 2019.godine, navodi se u pismu usvojenom trećeg i posljednjeg dana zasjedanja VSTV-a, javlja BIRN BiH.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 13:35